Kinezi uhvatili CIA špijuna u svojoj vladi!

Kineske vlasti danas su javno optužile vladinog službenika da je špijunirao za CIA, što je drugi slučaj špijunaže ovog meseca, dok Peking pojačava retoriku o nacionalnoj bezbednosti, prenosi Si-En-En.

U saopštenju Ministarstva državne sigurnosti se navodi da istražuju službenika iz ministarstva koje nije imenovano, koga je navodno regrutovala CIA, dok je studirao u Japanu.

Kineski državljanin, identifikovan samo po prezimenu Hao, upoznao se sa zvaničnikom američke ambasade u Japanu, dok je podnosio zahtev za američku vizu, saopštilo je ministarstvo.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Američki zvaničnik je navodno razvio blizak odnos sa Haom, tako što ga je častio obrocima, slao mu poklone i plaćao mu pomoć u pisanju istraživačkog rada, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo tvrdi da je zvaničnik američke ambasade tada upoznao Haoa sa kolegom, koji je kasnije otkrio da je oficir CIA i zamolio njega da se vrati u Kinu da radi za “ključno odeljenje vlade”.

Hao je navodno pristao, potpisao sporazum o špijunaži sa SAD i prošao potrebnu obuku.

Po povratku u Kinu Hao se zaposlio u vladinom ministarstvu, nakon čega se navodno više puta sastajao sa agentima CIA da bi im “obezbedio obaveštajne podatke i prikupio novac za špijuniranje”, navelo je kinesko ministarstvo.

Rečeno je da je istraga još u toku.

Kineski lider Si Đinping postavio je nacionalnu bezbednost kao ključni prioritet kako bi se suprotstavio rastućim pretnjama “stranih snaga”, posebno SAD.

SAD i Kina su dugo špijunirali jedni druge ali nedavno pogoršanje veza između dve najveće svetske ekonomije je pojačalo ovo rivalstvo.

Politika

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …