Zelenski narodu obećao invaziju sutra! Spremite se i budite jedinstveni! – VIDEO

Predsednik Zelenski naredio je zemlji da vijori zastave i nose plavo-žute trake za Dan jedinstva 16. februara.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski proglasio je 16. februar – kada su SAD tvrdile da bi Rusija mogla „napasti“ Ukrajinu – danom nacionalnog jedinstva.

U dekretu potpisanom u ponedeljak, on je naredio sviranje državne himne i isticanje zastava i traka sa bojama zastave, širom zemlje.

„Rečeno je da će 16. februar biti dan napada. Učinićemo to danom jedinstva“, rekao je Zelenski u ponedeljak uveče, u obraćanju Ukrajincima.

„Na današnji dan vijorićemo naše nacionalne zastave, staviti plavo-žute trake i pokazati svoje jedinstvo, celom svetu.

Komentari Zelenskog o datumu „invazije“ – koje su po nominalnoj vrednosti citirali neki američki mediji – navodno su izazvali rasprodaju na američkoj berzi i nalet na zlato i sirovu naftu, što je navelo predsedničku kancelariju da razjasni, da je on rekao to „sa ironijom“.

U vreme govora, Zelenski je već potpisao predsednički dekret 53/2022 o „hitnim merama za konsolidaciju ukrajinskog društva i jačanje njegove otpornosti, pred sve većim hibridnim pretnjama“.

Ukazom je 16. februar 2022. proglasio Danom jedinstva Ukrajinaca, naloživši svim domovima i zgradama da vijore ukrajinsku zastavu i izvode nacionalnu himnu, u 10 sati.

On je pozvao građane da nose i trake u bojama zastave.

Zelenski je obećao da će Kijev na kraju „vratiti” i Krim i Donbas Ukrajini ali isključivo diplomatskim putem i pregovorima.

Krim je glasao za povratak Rusiji 2014. godine, nakon državnog udara u Kijevu, koji je podržao SAD i kojim je svrgnuta izabrana ukrajinska vlada.

Donjecka i Luganska oblast na istoku zemlje takođe su proglasile nezavisnost i uzvratile pokušaje Ukrajine, da ih silom povrati.

Pored simboličnog ispoljavanja nacionalnog jedinstva, ukazom Zelenskog je najavljeno i uspostavljanje državne informativne platforme UArazom („Ukrajina zajedno“), kako bi se „osiguralo da javnost bude svakodnevno informisana, o stvarnom stanju bezbednosne situacije, merama koje su preduzete za jačanje odbrambenih sposobnosti države, kao i organizovanje odgovarajućeg terenskog rada, o javnoj bezbednosti.“

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Predsednik je takođe u ponedeljak rekao da će pripadnici vojske u martu dobiti povećanje plata od 30 odsto, a graničnoj službi i Nacionalnoj gardi, od 20 odsto.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …