Dejan Lučić šokirao Srbiju: Evo kako je Miroslav lazanski, ubijen… – VIDEO

Potpuno je nemoguće, rekao je Lazanski, da se tamo desi atentat na političkog lidera, a da CIA o tome ne zna ništa.

Američka obaveštajna agencija CIA sasvim sigurno zna ko je ubio lidera SDP Olivera Ivanovića, izjavio je za današnje izdanje “Informera” vojni analitičar Miroslav Lazanski.

“Ukoliko Ivanovićeve ubice ne budu otkrivene, to će značiti samo jedno – da te ubicu uživaju zaštitu SAD”, istakao je Lazanski.

Prema njegovim rečima, Amerikanci obaveštajno potpuno pokrivaju celu teritoriju Kosova, a naročito sever.

Potpuno je nemoguće, rekao je Lazanski, da se tamo desi atentat na političkog lidera, a da CIA o tome ne zna ništa.

Lazanski ne veruje da su albanski ekstremisti samostalno izveli atentat na Ivanovića, jer, kako je istakao, “Albanci ne mogu ništa tako veliko da urade, a da ne pitaju svoje mentore sa Zapada”.

“U svakom slučaju, ukoliko ubica ne bude otkriven, to će značiti da su Ivanovića ubili oni koje štiti SAD”, zaključio je Lazanski u razgovoru za “Informer”.

Lazanski kaže i da se postavlja pitanje kome medijski i politički odgovara ovo što se dogodilo.

“Tu se mora započeti istraga”, smatra Lazanski navodeći da će presudan biti doprinos Amerikanaca istrazi.

“Ako oni hoće, ubice će biti pronađene, a ako neće, onda nikada nećemo saznati ko je upucao Olivera Ivanovića”, zaključio je Lazanski.

Obzerver: Bojazan da ubica Ivanovića neće biti otkriven

Američki stručnjak Džon Šindler u svojoj analizi za “Obzerver” izražava bojazan da Ivanovića nikada neće biti otkriven.

Ubistvo Ivanovića, odrađeno je po klasičnom šablonu po kojem se u jugoistočnoj Evropi “rešavaju” politički protivnici, već sada je uzrokovalo probleme u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, te je neizvesno kada će i pod kojim uslovima, dijalog biti nastavljen, piše u tekstu.

Atentat na Ivanovića dogodio u danu kada je u Briselu trebalo da počne tehnički dijalog Beograda i Prištine, posle skoro više od godinu dana, ali do njega nije došlo kada je srpska delegacija čula šta se desilo u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Još od rata 1999. godine na Kosovu, piše “Obzerver”, vlasti u Beogradu ne mogu da se pomire sa činjenicom da je u tadašnjem ratu Srbija izgubila svoju južnu pokrajinu.

Izgubljeni rat nakon NATO bombardovanja doveo je do pada Slobodana Miloševića.

Njegovim padom i uspostavljanjem novog političkog poretka činilo se da je Srbija sve bliža Evropskoj uniji, pa da će tako uskoro biti rešen i vekovni problem Srba i Albanaca.

Činilo se da će tako biti, sve do ubistva Ivanovića, zbog kojeg se, kako izgleda, ovaj problem vraća nekoliko koraka unazad.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ovaj čin okarakterisao je kao “akt terorizma”, te odmah sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost koja će se baviti atentatom.

I delegacija iz Brisela, čim je čula za atentat, poručila je da dijaloga neće biti i vratila se u Beograd.

“Ko je zapravo Oliver Ivanović? Svakako – čovek sa veoma mnogo neprijatelja. Nije bio omiljen ni među Albancima, a ni među Srbima”, piše Obzerver.

Albanci su ga mrzeli zbog navodne umešanosti u ratne zločine 1999. godine, zbog kojih je bio i osuđen, ali je na to uložena žalba.

U vreme kada je ubijen, Ivanović je čekao novo suđenje.

Nije bio popularan ni kod srpskih nacionalista, jer je bio spreman da pregovara sa kosovskim političarima, a u vezi sa konačnim statusom Kosova.

Ivanović je na kraju prihvatio kosovsku realnost, a povrh svega, da je Kosovo davno “otišlo na svoju stranu” i to u nepovratnom pravcu, iako toga mnogi u Beogradu nisu bili svesni.

Tokom godina, Ivanović je dobijao više pretnji od Srba, nego od Albanaca, konstatuje autor “Obzervera”.

U tekstu se konstatuje da su se u poslednje skoro dve decenije u Srbiji desila mnoga ubistva političara, novinara, kriminalaca koja do danas nisu rešena, te postoji bojazan i da ubica Olivera Ivanovića nikada neće biti otkriven.

Problem je, piše Obzerver, što nakon raspada Jugoslavije 1991, komunistički bezbednosni aparat nikada nije rasformiran. Tačnije, nikada nije došlo do lustracije.

Posle raspada Jugoslavije, formirana je tajna policija, a pojedini njeni članovi su bili iz kriminalnog miljea, te su oni korišćeni za obavljanje prljavih poslova u inostranstvu.

Međutim, ove strukture nastavile su dalje da metastaziraju, pa su bili uključeni u špijuniranja, kidnapovanja kriminalaca ali i političara.

Ubistvo Zorana Đinđića dovelo je do serije hapšenja kriminalaca, ali nije se ušlo u rešavanje koruptivnog sistema.

Petnaest godina kasnije, ništa se nije promenilo, tajni agenti i dalje se nalaze u vrhovima političkih partija i velikih kompanija.

Nije teško pomisliti da su neki od njih bili umešani u ubistvo Ivanovića.

“Kako god, jugoistočna Evropa danas je opasnije mesto nego što je to bila 2003. godine.

Ruski uticaj u ovom delu Evrope je neverovatno porastao pogotovo u Srbiji i Bosni, dok podrška Rusije Srbima na severu Kosova nije nikakva tajna”, smatra “Obzerver”.

Ruski predsednik Vladimir Putin obnovio je istorijske veze sa “pravoslavnom braćom” Srbima i svako ko je upoznat sa tim koliko je puta ovaj uticaj bio maligan, pogotovo kada su u pitanju atentati, Balkan ali i cela Evropa treba da se brinu da je baš Kremlj povezan sa Ivanovićevim ubistvom, piše u tekstu.

Za sada, region čeka da sazna ko je i zašto ubio Olivera Ivanovića.

Ovo je Balkan, pa niko ne očekuje da ubica i nalogodavci uskoro biti otkriveni, kao ni da ce zvaničnici biti potpuno iskreni kada je u pitanju njegovo ubistvo.

“Sigurno je to da će se u narednim danima pojaviti razne teorije zavere zašto je do atentata i došlo.

Najgore je to što je nada da će uskoro doći do normalizacije odnosa Beograda i Prištine umrla zajedno sa Ivanovićem – i to u šablonu kakav je karakterističan za ovaj deo Evrope.

Kako će Moskva odreagovati na ovaj zločin može da odredi sudbinu ovog problematičnog regiona, ali i šire”, zaključuje analitičar “Obzervera”.

Kardin: Potrebna temeljna i transparentna istraga

Američki kongresmen, demokrata Ben Kardin izjavio je, povodom ubistva lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića, da je to tragičan događaj i da mora biti obavljena temeljna i transparentna istraga zločina ali da Beograd i Priština moraju ostati potpuno posvećeni dijalogu o normalizaciji odnosa.

“Mi želimo da ostanemo fokusirani na stabilnost u regionu, da postignemo napredak uprkos tom tragičnom događaju, koji, kao što sam rekao, mora biti temeljno i potpuno transparentno istražen”, rekao je Kardin u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Upitan da li smatra da postoji veza koja vodi ka Kremlju kad je reč o atentatu na Ivanovića, američki senator je kazao da SAD nemaju konkretne informacije o ubistvu.

“Zato pozivamo na potpunu transparentnost u istrazi tog atentata, ali nema nikakve sumnje u to da region mora preduzeti snažne korake da se zaštiti od ruskog uticaja”, rekao je Kardin, koji je i autor nedavnog izveštaja senatskog Odbora za spoljnu politiku o sve snažnijem ruskom uticaju u regionu.

Govoreći o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine i o konstataciji britanskog lista “Obzerver” da je zajedno sa Ivanovićem umro i nastavak normalizacije odnosa, Kardin je kazao da ne želi da prihvati takav zaključak jer bi to značilo pobedu onih koji koriste teror za ispunjavanje svojih ciljeva.

“Ono što mi želimo jeste upravo suprotno tome – mi se zalažemo za to da se ostvaruje napredak u dijalogu između Kosova i Srbije”, rekao je Kardin i dodao da je izuzetno važno da vođstvo Srbije i vladajuća elita na Kosovu ostanu posvećeni svojim sopstvenim nacionalnim i državnim interesima, a ne da podležu uticajima spoljašnjih igrača.

Tači: Početne informacije o ubistvu Ivanovića obećavaju

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas da postoje informacije koje su obećavajuće u smislu rasvetljavanja ubistva lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića, prenosi prištinski Gazeta metro.

“Ne mogu da utičem na istragu, ali početne informacije obećavaju da će istina o inspiratorima i egzekutorima ubistva lidera kosovskih Srba biti otkrivena u budućnosti”, rekao je Tači, navodi se u UNMIK-ovom pres klipingu.

RTV

Check Also

Snimljen NLO, koji leti pored komercijalnog aviona! – VIDEO

Video prikazuje NLO koji leti pored aviona iz komercijalnog leta. Zamislite da ste u avionu …