Blinken uplašio svet: Moskva će izvesti hemijski napad, pod lažnom zastavom!

Najviši američki diplomata tvrdi da Moskva priprema pravi ili lažni hemijski napad, kao izgovor za „invaziju“ na Ukrajinu.

Rusija se sprema da pokrene invaziju na Ukrajinu u „narednim danima“ i planira pravi ili lažni napad, možda čak i upotrebom hemijskog oružja, izjavio je američki državni sekretar Antoni Blinken, u četvrtak u Savetu bezbednosti UN.

Govoreći u Savetu bezbednosti, Blinken je rekao, da Rusija ima „više od 150.000 vojnika oko ukrajinskih granica“ i da SAD i njeni saveznici ne vide da se bilo koji od njih povlači, već da se „spremaju za napad na Ukrajinu u narednim danima. ”

On je takođe tvrdio da Rusija namerava da „izradi izgovor“ za napad, iako SAD nisu znale, u kom obliku će to biti.

„To bi mogao biti izmišljeni takozvani ‘teroristički’ bombaški napad unutar Rusije, izmišljeno otkriće masovne grobnice, inscenirani napad dronom na civile ili lažni – čak i pravi – napad upotrebom hemijskog oružja,” rekao je Blinken, pre nego što se upustio u opis, kako bi izgledala ruska „invazija“.

SAD, Ukrajina i Rusija već mesecima optužuju jedna drugu za planiranje lažne zastave, u spornom istočnom ukrajinskom regionu Donbasa.

Prvo je rusko Ministarstvo odbrane ukazalo na prisustvo američkih privatnih vojnih izvođača i hemijskog oružja na određenim lokacijama, u decembru.

Tri nedelje kasnije, CNN je izvestio da Rusija planira lažnu zastavu, pozivajući se na anonimne američke špijune.

Nakon toga, milicija Donjecke oblasti objavila je više detalja o, kako su rekli, planu ukrajinskih diverzanata da izazovu rat.

Vašington je od oktobra tvrdio o predstojećoj ruskoj „invaziji“, a brojni mediji na Zapadu su čak citirali američke i britanske špijune, da bi odredili datum napada, do 16. februara.

Takav napad se nije materijalizovao.

Dok su „neki doveli u pitanje naše informacije, podsećajući na prethodne slučajeve, u kojima obaveštajni podaci na kraju nisu bili potkrepljeni“, rekao je Blinken Savetu bezbednosti UN, on je insistirao da su SAD i njeni saveznici govorili istinu i da je Rusija lagala.

Izveštaji o „navodnim nenormalnim vojnim aktivnostima Ukrajine u Donbasu su očigledan pokušaj ruske vlade da izmisli izgovore za invaziju“, izjavila je ranije u četvrtak na društvenim mrežama, Blinkenova britanska koleginica Liz Trus.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Moskva je više puta odbacila tvrdnje SAD i njihovih saveznika o planiranju invazije na Ukrajinu, kao „lažne vesti“.

Ranije u četvrtak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, da izjave američkog predsednika Džoa Bajdena o invaziji „u narednih nekoliko dana”, zapravo eskaliraju tenzije u Ukrajini.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …