Donbaske republike pozivaju Putina da prizna njihovu nezavisnost i spreči genocid! – VIDEO ŽIVO

Zahtev dolazi usred straha od pogoršanja vojnog sukoba u istočnoj Ukrajini.

Lideri dve samoproglašene otcepljene ukrajinske republike, apelovali su na ruskog predsednika Vladimira Putina, tražeći da Moskva prizna separatističke regione, kao nezavisne države.

Govoreći u obraćanju u ponedeljak, šef samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik apelovao je na Putina, insistirajući da će afirmacija njihovog suvereniteta od Moskve, pomoći da se izbegne masovna smrt lokalnog stanovništva, od kojih je 300.000 navodno biti etnički Rusi.

Pasečnik je rekao da “molim da priznate suverenitet i nezavisnost Luganske Narodne Republike.

Takođe vas molim da razmotrite mogućnost sklapanja sporazuma o prijateljstvu i saradnji između LNR i Ruske Federacije, uključujući saradnju u odbrani”, rekao je on u ponedeljak, na televizijskom kanalu Rusija-24.

Istovremeno, u istovremenom apelu, lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin je na sličan način pozvao ruskog predsednika, da prizna nezavisnost svog regiona.

Obojica su proglasili autonomiju od Kijeva nakon Majdana 2014. godine, kada je ukrajinska vlada srušena nakon nasilnih nemira.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema rečima Pušilina, „političke odluke ruskog lidera, kao što su priznavanje dokumenata izdatih stanovnicima naših republika i mogućnost da postanu ruski državljani, za nas su od neprocenjive vrednosti“.

„U ime svih naroda Donjecke Narodne Republike tražimo od vas da priznate Donjecku Narodnu Republiku kao nezavisnu, demokratsku, pravnu, socijalnu državu“, nastavio je on.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …