HO za ljudska prava odbio da zaštiti ćirilicu i ostavio Srbima da sami reše problem, tako što će svi složno preći na ćirilicu!

“Pitanje ćirilice Vlada Srbije tretira kao političko pitanje, a ne kao kulturno!”

Helsinški odbor za ljudska prava pozvao je danas poslanike Narodne skupštine da odbace Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma navodeći, da Srbiji nije potreban zakon koji diskriminiše i deli građane, tako što će iz javnog života proterivati latinicu i nuditi poreske olakšice onima koji koriste ćirilično pismo.

Kako se navodi, usvajanje Predloga zakona o ćirilici zahtevalo bi i značajna sredstva za njegovo sprovođenje uz ocenu da državni organi, privredna društva, javna preduzeća, strukovna udruženja, kao i svi drugi navedeni u Predlogu zakona mogu uspešno funkcionisati uz upotrebu oba pisma.

“Ne postoji nijedan razlog da se ćirilica štiti od Srba koji su latinicu izabrali za svoje pismo, kao što ne postoji nijedan razlog da se nacionalni identitet štiti od latinice”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je proglašenjem za jedino i autohtono srpsko pismo, ćirilica postala faktor “snažne nacionalističke mobilizacije i sredstvo prinude i zastrašivanja građana” svime što nadilazi uske etničke granice i povezuje ljude.

“Pitanje ćirilice Vlada Srbije tretira kao političko pitanje, a ne kao kulturno.

Politička elita kojoj je stalo do građanske dobrobiti i kulturnog napretka Srbije u dvopismenosti srpskog jezika prepoznaje kulturno dobro koje treba čuvati i unapređivati.

Nema zakona i sankcije koji mogu građane snažnije vezati za neko pismo od dobrovoljnog i slobodnog izbora”, ističe se u saopštenju.

Fakti

Check Also

SAD: Rusija će se suočiti sa “super teškim vremenima” posle zime

Osim ako, naravno, Ukrajina i Evropska unija do sada uopšte ne umru, bez ruskog gasa. …