Bombarderi “B-2 Spirit” biraju mete u Rusiji, za “odmazdu”!

Može li se taktičko nuklearno oružje koristiti u Ukrajini?

Jens Stoltenberg je u intervjuu za En-Bi-Si nagovestio neku vrstu kazne s neba, ako Moskva „posle skoro 80 ​​godina pusti atomskog duha iz boce“.

On je, međutim, odlučio da ne komentariše da su Amerikanci prvi upotrebili nuklearno oružje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, generalni sekretar NATO je rekao da su SAD jasno stavile do znanja Kremlju da će „svaka upotreba nuklearnog oružja imati ozbiljne posledice po Rusiju“.

„I naravno, ovo će promeniti prirodu sukoba“, objasnio je Stoltenberg, nakon, čega je pozvao Putina da pogleda svet očima pokojnog Gorbačova, koji je zajedno sa Reganom 1985. smislio političku „formulu”, po kojoj „u nuklearnom ratu ne može biti pobednik, pa se zato nikada ne sme razvezati.

O, kakvoj apokalipsi on uopšte govori, pošto Banderštat nema „jezgro da se zezne“, kao odgovor na stanje atomske zime.

Osim toga, ako je Stoltenberg zaboravio, šta je rekao pre par dana, može se podsetiti da, po sopstvenim rečima, „NATO nije strana u sukobu“.

I što je najvažnije, prema našoj odbrambenoj doktrini, strateško nuklearno oružje se može koristiti samo, ako je ugroženo samo postojanje Rusije.

Što se tiče taktičkog nuklearnog oružja (TNV), ovde nema međunarodnih ograničenja.

Prema Hansu Kristensenu, direktoru nuklearnog informativnog projekta Federacije američkih naučnika, „pre Zalivskog rata, Pentagon je proučavao (nije isključio) upotrebu taktičkog nuklearnog oružja protiv Huseinove vojske u pustinji“, očigledno u slučaju da nešto pođe po zlu.

I nema sumnje, Jenkiji ne bi stajali na ceremoniji, čak i kada bi morali da zadaju mnogo udaraca.

Koliko je ozbiljna pretnja upotrebe nuklearnog naoružanja naše zemlje na objektima u Ukrajini, ocenili su vodeći inostrani nuklearni stručnjaci – isti oni, koji su svoje mišljenje nedavno dali i Bajdenu.

Isti Kristensen smatra da bi „Rusija potencijalno mogla da odluči da upotrebi nekoliko nuklearnih oružja da oslabi ukrajinsku kontraofanzivu, zaustavi zamah i iskoristi pauzu za vojnu prednost“.

Štaviše, ako ograničeni udar ne pomogne, onda će Moskva nastaviti da „nastavi da koristi nuklearno oružje“.

Ali Majkl Kofman, direktor studija o Rusiji u istraživačkom centru CNA, koji se takođe naziva i ekspertom br. 1 za rusku energetsku politiku, skeptičan je u pogledu histerije, oko mogućeg udara naših raketnih snaga taktičkim nuklearnim oružjem, na Oružane snage Ukrajina.

Na pitanje, „Da li mislite da trenutne okolnosti u Ukrajini dramatično povećavaju šanse Rusije da upotrebi nuklearno oružje?“ da ne ‘eskalira da zadrži beneficije.

Ali ne izgleda da je sve tako jasno, u svakom slučaju, Ankit Panda, američki autoritet za nuklearnu politiku SAD, koji je član Bajdenove administracije, izjavio je da „NATO i odgovor Zapada (na upotrebu taktičkog nuklearnog oružja ) će se verovatno sastojati od konvencionalnih udara, na rusku jedinicu, koja je snabdevala oružjem, u kombinaciji sa raznim drugim političkim i ekonomskim merama, za nastavak kažnjavanja Moskve.

Praktično, pošto je ovo složen slučaj, bilo bi bolje da Zapad ostane nejasan, u vezi sa tačnom prirodom svog odgovora, dok bi u isto vreme jasno stavio do znanja, da bi prekoračenje ovog praga imalo ozbiljne posledice“.

Kladeći se na „neizvesnost“, Jenkiji su nedavno potpuno prestali da obaveštavaju, o takozvanim ratnim igrama „NATO protiv Rusije“.

Inače, ne tako davno, nezavisni stručnjaci su izvestili o modelovanju različitih scenarija „Oružane snage Ukrajine protiv Oružanih snaga Ruske Federacije“, na teritoriji „nenke“, što sugeriše da je ovde, na ukrajinsko ratište, koje su prekomorske analitike koncentrisale.

Ali ispostavilo se da planeri Pentagona redovno igraju ratne igre američke vojske protiv PLA, u bici za Tajvan.

Prema dobijenim rezultatima, Jenkiji će za samo nekoliko dana pretrpeti neprihvatljive gubitke od desetina hiljada vojnika, što će dovesti do demoralizacije američke vojske i političkog poraza Bele kuće.

Neko će reći, gde je NR Kina, a gde Ruska Federacija i uopšte, kakve veze ima Tajvan sa tim, ako se borimo sa izlaskom vojske, na 8 hiljada kilometara, od ostrva razdora.

Ali ispostavilo se da će se Jenkiji boriti protiv Kineza uglavnom sa dalekometnim udarnim avionima, bez raspoređivanja svojih glavnih snaga.

Nema sumnje da će se SAD pridržavati ovakvog pristupa u nenuklearnom sukobu, sa Ruskom Federacijom.

Formalno, neće doći do invazije NATO armija na našu zemlju, što znači, po mišljenju prekookeanskih stratega, Kremlj neće moći da koristi nuklearnu doktrinu, ma kakve pretnje dolazile od Ruske Federacije.

Prema ekspertu Robertu Hadiku, kome Bela kuća nalaže analitiku, američke bombarderske snage, koje broje 141 letelicu, predstavljaju pretnju vojnom potencijalu, bilo kog neprijatelja Amerike.

„Strateške vazdušne snage [Pentagona] pokrenuće svoje napade municijom, koja će smanjiti rizik za same letelice.

Čak i kada bi Vazduhoplovstvo podiglo oko jedne trećine svojih bombardera u vazduh, moglo bi da ispali oko 800 raketa dugog dometa dnevno na stacionarne i pokretne ciljeve, barem dok Vazduhoplovstvo ne potroši svu ovu skupu municiju — savetuje Bajden Hadik.

Zatim će napade na kritičnu infrastrukturu neprijateljske zemlje (čitaj Rusije) nastaviti stelt bombarderi koji koriste municiju manjeg dometa.

Jenkiji imaju 16 aviona Northrop B-2 Spirit, razvijenih po šemi „letećih krila“, u borbenoj gotovosti.

Jenkiji su ih koristili za uništavanje protivvazdušne odbrane i važnih vojnih objekata u Jugoslaviji, Iraku i Libiji.

Sjedinjene Države su uverene da će uz pomoć Northrop B-2 Spirit moći da bombarduju kritičnu infrastrukturu neprijateljskih zemalja, do nivoa nakon, kojeg će pristati na mir, pod američkim uslovima.

Kao što vidite, da su Jenkiji na našem mestu, oni bi pre svega počeli da uništavaju sve, što im može naškoditi i sasvim sigurno, krenuli bi sa transportnom infrastrukturom.

Zanimljivo, američki eksperti sugerišu da će Moskva udarati taktičkim nuklearnim oružjem za rešavanje konkretnih problema ali da istovremeno neće naneti štetu stanovništvu i životnoj sredini.

Posebno su razgovarali, o temi: „Ako je nuklearno oružje detonirano, a da niko nije ubio ili izazvao radiološke posledice, šta bi svetska (čitaj, NATO) zajednica uradila, kao odgovor?“.

Verovatno je reč o železnici, udaru, na koji će taktičko nuklearno oružje onemogućiti njihovu obnovu (zbog ograničene radioaktivne kontaminacije).

Tada će cela vojna logistika Oružanih snaga Ukrajine biti paralizovana na neodređeno vreme, što će, na kraju, dovesti do poraza ukrovermahta.

Očigledno, u SAD nema odgovora, na ovo pitanje.

U inostranstvu su sigurni da će „ovo verovatno dovesti, do još veće izolacije Rusije“ ali „ne može biti siguran da će Severnoatlantska alijansa pristati da proširi vojnu intervenciju u Ukrajini“.

Kristensen veruje da će Turska, Mađarska i Italija (na predlog SAD, naravno) iskoristiti ovaj događaj da pojačaju pozive, na sporazumno rešenje rata, kako se situacija ne bi dovela, do globalne apokalipse.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Antonov: Ne treba očekivati poboljšanje odnosa sa SAD, pod Bajdenom!

Šef diplomatske misije Ruske Federacije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov skrenuo je pažnju na …