Stoltenberg: NATO aktivira ‘odbrambene planove’ za saveznike! – VIDEO UŽIVO

Generalni sekretar alijanse najavio je taj potez nakon ruskog napada na Ukrajinu.

NATO će započeti „odbrambene planove“ za unapređenje bezbednosti u istočnoj Evropi, izjavio je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg, nakon vojnog napada Rusije na Ukrajinu, u četvrtak ujutru.

„Ono što smo jasno stavili do znanja je da smo već povećali i da povećavamo prisustvo NATO trupa, u istočnom delu alijanse na teritoriji NATO-a“, rekao je Stoltenberg.

On je takođe potvrdio da, uprkos planovima da se pojača prisustvo NATO-a u regionu, u Ukrajini nema trupa alijanse.

„U Ukrajini nema borbenih trupa NATO-a, uopšte nema NATO trupa.

Jasno smo stavili do znanja da nemamo nikakve planove i nameru da raspoređujemo NATO trupe u Ukrajinu“, rekao je šef alijanse.

On nije elaborirao „odbrambene planove“ osim što je rekao da oni „pokrivaju ceo istok našeg saveza“, koji „daju našim vojnim komandantima nešto više ovlašćenja, u okviru politički definisanih smernica“.

Stoltenberg je napomenuo da će raspoređivanje uključivati deo NATO snaga za brzo reagovanje od 40.000, uključujući visoko pripremljenu jedinicu od 7.000 ljudi, većinom Francuza i vazdušno krilo pod francuskom komandom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ranije u četvrtak, Rusija je pokrenula ozbiljan vojni napad na Ukrajinu.

Taj potez uslijedio je nekoliko dana nakon što je Moskva formalno priznala nezavisnost otcijepljenih republika Donjecka i Luganska u Donbasu, navodeći da Kijev nije ispunio svoje obaveze prema sporazumima iz Minska postignutim 2014. i 2015. za rešavanje sukoba, između separatista i ukrajinske vlade.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …