Šefovi džudoa donose odluku o Putinu…

Ruski predsednik je počasni predsednik i ambasador Međunarodne džudo federacije od 2008. godine.

Međunarodna džudo federacija (IJF) suspendovala je ruskog predsednika Vladimira Putina, kao svog počasnog predsednika i ambasadora, zaustavivši ulogu, koju šef države ima u upravnom telu od 2008. godine.

Sportski navijač Putin je redovno posećivao džudo događaje, uključujući takmičenje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012, gde je sedeo pored tadašnjeg premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona i zagrlio Tagira Khaibulaeva, nakon što je ruski džudista osvojio zlato i Svetsko prvenstvo 2018. u Bakuu.

Putin je nosilac crnog pojasa, koji je bio regionalni šampion u džudou u svom rodnom gradu St. Petersburgu tokom njegove mladosti, prema sajtu IJF.

Takođe je proizveo DVD sa poukama o borilačkim veštinama 2008. godine, „Učimo džudo sa Vladimirom Putinom“ i napisao je knjigu o sportu, koja je podeljena milionima školaraca.

Hajbulajev, olimpijski šampion iz Rija 2016. Beslan Mudranov i Natalija Kuziutina, koja je osvojila bronzanu medalju na istim Igrama, učestvovali su na sesiji sa Putinom u Saveznom centru za sportsku obuku u Sočiju, 2019. godine.

Kada su ga u to vreme pitali da li je trening od veće pomoći da mu skine teret ili ga učini energičnijim, Putin je odgovorio: „Verovatno je i jedno i drugo.

„To je poznati medicinski faktor: čoveku, koji vežba raste nivo adrenalina, popravlja se raspoloženje, drugačije gledaš na život.

„Ovo je, da tako kažem, skoro slučaj uklanjanja ‘ružičastih naočara’. Sve postaje jasno… tako složen efekat.

„Što se sportista više uzdiže, više vredi kao partner. On oseća sve na dohvat ruke, kako kažu.“

Mudranov je tada rekao: „Za svoje godine predsednik Putin je veoma dobar – i među svim predsednicima svih zemalja na tatamiju, on definitivno neće imati ravnog.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U saopštenju u petak nakon početka vojne operacije u Ukrajini, predsednik IJF Marius L Vizer rekao je: „Ožalošćeni smo trenutnom međunarodnom situacijom, rezultatom neefikasnog dijaloga na međunarodnom nivou.

„Mi, sportska zajednica, moramo ostati jedinstveni i jaki, da podržavamo jedni druge i naše univerzalne vrednosti, kako bismo uvek promovisali mir i prijateljstvo, slogu i jedinstvo.

„Porodica džudoa se nada da se trenutni nemiri mogu rešiti u poslednjem trenutku, da se ponovo uspostavi normalnost i stabilnost u istočnoj Evropi i svetu, da se ponovo usredsredi na različite kulture, istoriju i nasleđe Evrope u najpozitivniji način.”

Savez je otkazao grend slem 2022., koji je bio zakazan za Kazanj u maju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …