Roskosmos ekspresno odgovorio na sankcije Zapada!

Ruska svemirska agencija obratila se Kini sa predlogom saradnje.

Roskosmos će prekinuti rad na zajedničkim svemirskim projektima sa Evropom i Sjedinjenim Državama i umesto toga tražiti saradnju sa Kinom, saopštio je u subotu šef ruske svemirske agencije, Dmitrij Rogozin.

Rogozin je u subotu agenciji Tas rekao da je svom timu dao nalog da započne pregovore sa Pekingom o koordinaciji i međusobnoj tehničkoj podršci svih misija dubokog svemira, uključujući projekat „Venera-D“, prvu rusku misiju na Veneru, od sovjetskih vremena. 

„U uslovima sankcija, učešće SAD u projektu je nemoguće“, rekao je Rogozin.

Rogozin je ranije u subotu najavio i obustavu saradnje sa evropskim partnerima na lansiranjima sa kosmodroma Kuru u Francuskoj Gvajani.

Rogozin je u tvitu rekao da Roskosmos obustavlja saradnju u svetlu novih sankcija i „poziva svoje tehničko osoblje, uključujući tim za lansiranje“.

Evropska svemirska agencija (ESA) koristi rakete Sojuz ruske proizvodnje, da pošalje neke od svojih satelita u orbitu.

Blizina Kurua ekvatoru, čini ga idealnim mestom za svemirska lansiranja.

NASA je u petak, međutim, saopštila da će uprkos novim sankcijama i izvoznim kontrolama uvedenim Moskvi nastaviti da radi sa Roskosmosom na radu Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Zapad je uveo oštar novi talas sankcija Rusiji nakon njenog vojnog napada na Ukrajinu, sa ograničenjima, koja variraju od zabrane poslovanja ruskih banaka i kompanija do zatvaranja vazdušnog prostora, suspenzije viza i ličnih sankcija usmerenih na predsednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u četvrtak da bi ograničenja uvedena Moskvi „degradirala njihovu avio-industriju, uključujući i svemirski program“.

Rusija insistira da je njena ofanziva na Ukrajinu, bila jedina opcija da zaštiti Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, koje priznaje kao nezavisne države i da osigura da Rusija ne bude ugrožena od strane NATO-a, sa ukrajinske teritorije.

Moskva sada radi na merama odmazde.

Ranije u subotu, Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je da će biti potrebna analiza i koordinacija napora između različitih agencija, kako bi se pružio odgovor, koji bi „najbolje služio” interesima Rusije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …