Evropa našla zamenu za skupi gas ali Kina je protiv…

Agencija Argus smatra da će potražnja za ugljem u Evropi ostati na visokom nivou i narednih godina.

Međutim, ova potražnja će rasti ne samo u Evropi, već i širom sveta.

Kineske vlasti već nameravaju da u potpunosti popune termoelektrane na ugalj, dok Indija želi da značajno poveća proizvodnju za samo par godina.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Potrebe ove dve zemlje u uglju su neuporedivo veće nego u Evropi.

Kina: Elektrane na ugalj treba da rade punom snagom

Kineske vlasti nameravaju da koriste termoelektrane na ugalj punim kapacitetom kako bi osigurale energetsku bezbednost zemlje.

Istovremeno, Peking ne odustaje od planova da do 2060. postigne „ugljeničnu neutralnost”.

Novinska agencija Sinhua je saopštila da će kineska vlada pružiti podršku “posebno teškim” sektorima ekonomije od kojih zavisi prehrambena i energetska bezbednost zemlje.

Kako prenosi Sinhua, na sastanku Izvršnog komiteta Državnog saveta kojim je predsedavao Li Kećang doneta je odluka da se poveća snabdevanje termoelektranama uglja kako bi se u potpunosti iskoristile i povećala proizvodnja električne energije.

Ovo će zadovoljiti rastuće potrebe industrije i stanovništva.

Kina je najveći potrošač uglja na svetu. Prošle jeseni, zbog nestašice uglja u termoelektranama, zemlja je upala u energetsku krizu – u septembru i oktobru su bila ograničena isporuka električne energije industrijskim preduzećima u većini kineskih regiona.

Centralne i regionalne vlasti preduzele su hitne mere za normalizaciju situacije sa snabdevanjem električnom energijom industrijskih preduzeća.

Prekidi u isporuci električne energije doveli su do usporavanja privrednog rasta u drugoj polovini 2021. godine.

Prevazilaženje energetske krize i osiguranje energetske bezbednosti postalo je glavni prioritet kineskog rukovodstva.

Zahvaljujući preduzetim merama, kineske kompanije za proizvodnju uglja su uspele da značajno povećaju obim proizvodnje.

U decembru je proizvodnja uglja u Kini dostigla 384,67 miliona tona, što je rekord u istoriji industrije uglja u zemlji.

Ukupno, prošle godine proizvodnja je iznosila 4,07 milijardi tona.

Energetska kriza u Kini poklopila se sa globalnom energetskom krizom i izazvala rast cena svih vrsta energenata. Istovremeno, gas i ugalj su skočili na rekordne nivoe.

Očekuje se da će kineska potražnja za ugljem nastaviti da raste ove godine uprkos protestima ekologa u zemlji i inostranstvu.

Prema zapadnim ekološkim organizacijama, Kina je najveći svetski izvor gasova staklene bašte koji doprinose globalnom zagrevanju.

Indija želi da poveća proizvodnju

Indijska vlada ima za cilj da poveća proizvodnju uglja u zemlji na 1,2 milijarde tona do fiskalne 2023-24. Finansijska godina u Indiji počinje 1. aprila i završava se 31. marta.

Da bi postigla ovaj cilj, centralna vlada je razvila niz mera, rekao je indijski ministar uglja Pralhad Džoši.

Prema rečima ministra, razvojni program državne kompanije Coal India Limited (CIL) predviđa povećanje proizvodnje na sopstvenim rudnicima do milijardu tona godišnje. najveća kompanija za proizvodnju uglja u zemlji.

CIL je najveća indijska kompanija za ugalj, koja čini preko 80% ukupnog uglja proizvedenog u zemlji.

U finansijskoj godini 2019-2020, proizvodnja uglja u zemlji iznosila je 730,87 miliona tona.

Ali u 2020-2021, zbog pandemije korna virusa, proizvodnja je smanjena i iznosila je nešto više od 716,1 miliona tona.

Krajem prošle godine i početkom ove godine, indijske termoelektrane su takođe iskusile nestašicu uglja, zbog čega je u mnogim regionima zemlje pretila opasnost od nestanka struje, uključujući i prestonicu.

CIL je već identifikovao 15 projekata eksploatacije uglja koji će povećati proizvodnju za 160 miliona tona godišnje.

Pored toga, planirano je značajno povećanje mehanizacije procesa transporta uglja na poljima i uvođenje principa „sve na jednom mestu“ radi lakšeg dobijanja saglasnosti i dozvola.

Indija je veoma birokratska zemlja, tako da dobijanje potrebnih odobrenja i dozvola od vladinih regulatora može biti odloženo na neodređeno vreme.

Argus: Potražnja za ugljem u evropi, ostaće visoka

Potražnja za ugljem u severozapadnoj Evropi ostaće velika u narednim godinama, rekao je Aleks Takre, urednik Argusovog časopisa Coal Daili International na konferenciji Argus Russian Coal 2022. CIS i globalna tržišta.

Prema Takreu, zbog naglog rasta cena gasa na evropskom tržištu, energetskim kompanijama je postalo isplativije da koriste ugalj od oktobra 2021. godine.

Ekspert Argusa veruje da će se velika potražnja za ugljem na severozapadu Evrope nastaviti do 2024. godine.

Očekuje se nastavak visokih cena gasa i narednih godina, pa je proizvođačima električne energije isplativije da koriste ugalj.

Osim toga, zatvaranje nuklearnih elektrana u Nemačkoj i nekoliko drugih evropskih zemalja takođe će podržati potražnju za ovom vrstom fosilnog goriva.

Nemačka je glavni potrošač uglja u Evropi. Uvoz kamenog uglja u Nemačku porastao je za 24,5% u odnosu na godinu ranije, dostigavši 39 miliona tona.

Proizvodnja električne energije u termoelektranama na ugalj u zemlji povećana je za 26,7% prošle godine na 54,3 milijarde kVh.

Udruženje nemačkih uvoznika uglja VDKi predviđa povećanje uvoza uglja ove godine na 42 miliona tona.

Međutim, stručnjak za Argus greši.

Potražnja za ugljem u narednim godinama biće jaka ne samo u Evropi, već i širom sveta, jer Indija i Kina nameravaju da obezbede energetsku sigurnost pre svega kroz ugalj, najpristupačnije fosilno gorivo.

Potražnja za ugljem u ove dve zemlje je neuporedivo veća nego u celoj Evropi.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …