Rusija tvrdi da je otkrila ukrajinski plan napada na Donbas!

Ogromno, 700 godina staro rusko Ministarstvo odbrane navodi da poverljivi dokumenti dokazuju, da je Kijev planirao veliku ofanzivu na Donbas u Marčiju.

Tajni ukrajinski dokumenti, koje je navodno uhvatila ruska vojska naizgled dokazuju da je Kijev ovog meseca planirao veliku ofanzivu, na otcepljene istočne regione Donbasa, koju je Moskva sprečila sopstvenim napadom, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ona je u sredu objavila navodne dokaze.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Izdanje uključuje slike šest stranica, za koje se tvrdi da su snimljene u Ukrajini.

Napisane na ukrajinskom jeziku i koje nose karakteristike zvanične papirologije, izgleda da su poverljive komunikacije ukrajinske nacionalne garde.

Ruski medij nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri dokumente.

Prema novinama, krajem januara, komandant Nacionalne garde, general-pukovnik Nikolaj Balan, naredio je barem nekim jedinicama pod njegovom komandom, da pojačaju svoje sposobnosti za vođenje rata protiv otcepljenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Različiti delovi pripreme morali su da se završe tokom februara, a krajnji rok je 28. februar, navodi se u dokumentima.

Mere su naređene na osnovu uputstva, koje je navodno izdao predsednik Volodimir Zelenski 18. januara.

Na predsedničkom sajtu se ne navodi dokument, sa kojim korespondiraju listovi, koje je objavila Moskva.

Ruska vojska tvrdi da dokumenti jasno pokazuju da je Kijev planirao da pokrene veliku ofanzivu protiv pobunjenika negde u martu.

Istaknuto je da je komandant očigledno naglasio potrebu da se vojnici pregledaju na osnovu njihovog mentalnog stanja, uključujući sposobnost preuzimanja rizika prilikom izvršavanja naređenja.

„Dobro se sećamo izjava kijevskog režima, koje su zapadni mediji preneli u februaru, tvrdeći da nema planova za vojno preuzimanje otcepljenih republika, njihove odlučnosti da sva pitanja reše diplomatskim putem“, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane rekao je general Major Igor Konašenkov, na brifingu u sredu.

Ali originali tajnih borbenih dokumenata Nacionalne garde Ukrajine ubedljivo dokazuju da su te izjave bile lažne“, naveo je on.

Zvaničnik je rekao da je ruska vojna operacija sprečila veliki ukrajinski napad na Donjeck i Lugansk, za koji ministarstvo veruje, da bi počeo u martu.

On je dodao da jedino pitanje, na koje ostaje da se odgovori jeste, u kom stepenu, ako su uopšte, zapadne nacije učestvovale u planiranju.

Zemlje NATO-a godinama obučavaju i naoružavaju ukrajinsku Nacionalnu gardu, rekao je Konašenkov.

Rusija je napala Ukrajinu krajem februara, nekoliko dana nakon što je priznala dva otcepljena regiona kao suverene nacije i obećala da će ih braniti silom.

Između ostalog, Moskva je tvrdila da je ofanziva bila neophodna da bi se zaustavila neprijateljstva između vladinih i pobunjeničkih snaga, koja su nastavljena od 2014. i smrt civila, u toku borbi.

Kijev i njegovi strani podržavaoci opisali su ruski napad kao ničim izazvan.

SAD i njeni saveznici uveli su obogaćujuće ekonomske sankcije Rusiji, navodeći da je šteta, koju bi njihove ekonomije pretrpele kao rezultat cena, koju vredi platiti za odbranu Ukrajine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …