HRVATSKI MEDIJI O PLAĆENICIMA: “Samo želim da ubijam Ruse!” – VIDEO

Od kada je Zelenski najavio formiranje Legije stranaca, širom sveta počelo je regrutovanje vojnika za rat.

“Majk Ferkol koji je do nedavno služio kao stručnjak za nabavku inženjerijskih odreda u američkoj vojsci, živeo je u Rimu i studirao arheologiju kada je čuo apel ukrajinskog predsednika Zelenskog, koji je pozvao strane borce u Ukrajinu.

Za nekoliko dana, Ferkol se pojavio u vojnom odseku za regrutovanje u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine, nadajući se da će biti primljen kao hitni bolničar.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Rekao sam im da želim pregledati pacijente”, rekao je 29-godišnjak, koji nema nikakvog borbenog iskustva.

“Tamo je takođe bio jedan Finac, koji je rekao: “Samo želim da ubijam Ruse”, započinje reportaža agencije Rojters o strancima ili “plaćenicima”, kako ih zovu Rusi, koji dolaze na ukrajinsko ratište.

“Ako ste ovde kao ratni turist, ovo nije mesto za vas”

Rojters je intervjuisao 20 stranih boraca, a među onima koji su stigli da se bore za Ukrajinu su na desetine bivših vojnika iz elitne padobranske jedinice britanske vojske, ispričao je novinarima bivši vojnik.

Uskoro će uslediti još stotine, rekao je, a iz Rojtersa su se ogradili opaskom kako “nisu uspeli da potvrde te brojke”.

Spomenuta britanska jedinica koja se često naziva Paras, poslednjih godina je bila angažovana u Avganistanu i Iraku.

“Svi su visoko, visoko obučeni i bili su u aktivnoj službi u brojnim prilikama.

Kriza u Ukrajini daće im svrhu, drugarstvo i šansu da učine ono u čemu su dobri: da se bore”, ispričao je bivši vojnik, koji je tražio da ga identifikuju pod nadimkom Kruger.

Rekao je da je služio u Avganistanu i obučavao druge vojnike, ali i upozorio one koji razmišljaju o odlasku u Ukrajinu “Ako ste ovde kao ratni turista, ovo nije mesto za vas”, rekao je.

“Još je sve u osnivanju”

Visoki ukrajinski službenik u Lavovu koji je uključen u obradu novopridošlih stranih dobrovoljaca Roman Šepeljak, rekao je za Rojters da je sastav za primanje, obuku i raspoređivanje stranih boraca još u povoju, ali da će se ubrzati u narednim danima.

Mnogi od onih koji stignu u Lavov završavaju u poluutvrđenim odsecima Lavovske regionalne uprave, gde Šepeljak proverava njihovu papirologiju.

U petak, kada ga je Rojters posetio, šest stranaca pojavilo se kod Šepeljaka, “uključujući poljskog vojnog veterana po imenu Mikal i visokog, debelo tetoviranog Holanđanina po imenu Bert.”

Obojica muškaraca odbili su da će predstave svojim punim imenima.

Kasnije, u nedelju, ispred šaltera za prodaju karata na železničkoj stanici Lavov, stajala je grupa Britanaca u vojnim uniformama, čekajući voz za Kijev.

Bili su dobro raspoloženi, često su razmenjivali udarce šakama i rukovali se s ukrajinskim izbeglicama koji su im zahvaljivali što su došli da se bore za njihovu državu.

Predvodio ih je Ben Grant iz Eseksa, koji je rekao da je služio u britanskim kraljevskim marincima i da je upravo završio posao savetnika za sigurnost u Iraku.

Nije bilo jasno hoće li njegovi ljudi biti raspoređeni samostalno ili kao deo ukrajinske jedinice, a što se tiče ukrajinskih vojnika, Grant je dodao: “Čini se jakim – stvarno jakim. Više sam nego srećan što se borim pored njih.”

Prijavljeno 16.000 stranaca

Sve ovo se dešava nakon što je samo nekoliko dana nakon ruskog napada, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio formiranje nove vojne jedinice, Međunarodne legije za teritorijalnu odbranu Ukrajine ili ukratko Legije stranaca.

U posebnom pozivu na oružje tokom vikenda, izjavio je: “Svaki prijatelj Ukrajine, koji želi da se pridruži Ukrajini u obrani zemlje, molim vas, dođite. Daćemo vam oružje…

Svako ko brani Ukrajinu je heroj.” Potom je izjavio da se prijavilo 16.000 stranaca.

Rizik

Naravno, dolazak stranih boraca nije bez rizika, uključujući i same dobrovoljce.

Stranci, koji se pridružuju pobunjeničkim ili terorističkim skupinama, na primer, obično imaju posebno visoku stopu smrtnosti.

Ali strani regruti takođe podižu potencijalne rizike za lokalno stanovništvo i po povratku, u svoje matične zemlje.

Brojni stručnjaci već su izrazili zabrinutost da putnici rizikuju izlaganjem nasilnoj ekstremističkoj ideologiji.

Ova zabrinutost je opravdana; sukob u Donbasu obeležen je značajnom prisustvom neonacističkog angažmana i angažmana belaca s obe strane.

S tim u vezi, postoji nezanemariv rizik da će stranci, koji su već radikalni nastaviti da stižu u Ukrajinu u svrhu sticanja obuke i borbenog iskustva, što bi ih učinilo značajnijim pretnjama njihovim matičnim zemljama”, upozorava stručnjak s West Pointa Austin Doctor.

A zaključak glasi: “Ukrajina je svoju vojsku širom otvorila strancima. Dok dolaze, domaćin će možda otkriti da su mnogi njihovi novi gosti sposobni i predani zagovornici njihove borbe.

Strani volonteri mogu ponuditi preko potrebno, trenutno povećanje ljudstva. Ali kako ih više dolazi i ostaje duže, mogu se pojaviti problemi.”

Jutarnji list

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ukrajinska PVO nije bila u stanju da izdrži rusku međuspecifičnu municiju D-30SN!

Dan ranije ukrajinski načelnik Harkovske oblasne vojne uprave Oleg Sinegubov rekao je da su Oružane …