Džao Liđijan: SAD da objasne, šta rade njihove biološke laboratorije za kugu i antraks, u Ukrajini!?

SAD treba da objasne kakve su biolaboratorije radile u Ukrajini, a ne da šire lažne o Kini.

Ovo je izjavio portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan, kada je upitan da prokomentariše izjave ambasadorke SAD u UN Linde Tomas-Grinfild, da „Kina širi dezinformacije, u znak podrške Rusiji“, prenosi danas, 14. marta, Sina.com .

Džao Liđijan je istakao da se aktivnosti u Ukrajini u vezi sa biološkim oružjem, tiču cele svetske zajednice.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kako je primetio kineski diplomata, na teritoriji Ukrajine postoji 10 bioloških laboratorija, koje rade po nalogu Ministarstva odbrane SAD i u koje je Amerika već uložila preko 200 miliona dolara.

A prema ruskoj strani, vojska je u Ukrajini otkrila više od 30 bioloških laboratorija povezanih sa Sjedinjenim Državama.

I iako su biološki objekti povezani sa ovim studijama hitno uništeni, pronađeni su dokazi o radu sa patogenima opasnih infekcija, poput kuge i antraksa.

Kako je naglasila predstavnica kineskog ministarstva spoljnih poslova, zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland, priznala je da u Ukrajini postoje kapaciteti za biološka istraživanja i da Amerika radi sa Ukrajincima na sprečavanju, da materijali u vezi sa ovim istraživanjem dospeju u ruke ruskih trupa.

Pa čak su i američki mediji optužili svoju vladu da širi lažne informacije o tajnim biolaboratorijama u Ukrajini i skriva prave ciljeve takvih istraživanja od građana SAD.

A SZO je preporučila ukrajinskim vlastima da uništavaju posebno opasne patogene, u lokalnim laboratorijama.

„Odgovarajući na dokaze koje je Rusija otkrila u Ukrajini, kao što su dokumenti, fotografije i razni predmeti, američka strana odbacuje samo jednu frazu, da je reč o lažnoj ali to ne može da objasni situaciju i da ubedi javnost “, rekao je Džao Liđijan.

Kineski diplomata se obratio SAD sa svojim pitanjima:

„Američka strana stalno zagovara otvorenost i transparentnost.

Ali ako su ove tvrdnje lažne, zašto onda ne objavi detaljne informacije da dokaže, da nije kriva ni za šta?

Gde je uopšte nestalo 200 miliona, koje je Amerika uložila?

Koja su istraživanja Amerika uradila sa tim patogenima?

Američka ambasada u Ukrajini uklonila je sa svog sajta sva dokumenta, koja se odnose na ovu temu, šta su hteli da sakriju?

Zašto su se Sjedinjene Države u proteklih 20 godina jedine protivile stvaranju multilateralnih mehanizama, verifikacije za praćenje poštovanja Konvencije o biološkom oružju?

Ako američka strana želi da dokaže svoju nevinost, zašto ne otvori ove biološke laboratorije i ne pusti međunarodne stručnjake na nezavisnu istragu?”

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …