Johnson & Johnson zaustavio prodaju kancerogenog pudera za decu u Americi – Nastavili prodaju u Evropi

Johnson & Johnson – 750 miliona dolara odštete za 4 žrtve, a sada obustava prodaje pudera za bebe

Johnson & Johnson će obustaviti svu prodaju svog pudera za bebe na bazi talka u Severnoj Americi, nakon što su dugogodišnje tužbe tvrdile da proizvod izaziva rak – ali, nepotvrđeno, firma kaže da neće prestati da ga prodaje u ostatku sveta.

Kompanija je ovaj potez objavila u izjavi u utorak, napomenuvši da je odlučila da „trajno ukine“ puder za bebe u SAD i Kanadi kako bi „prioritet dala proizvodima velike potražnje“ usled pandemije Covid-19, navodeći da je pad prodaje „dezinformacija“.

„Potražnja za Johnson-ovim puderom za bebe na bazi talka u Severnoj Americi u velikoj meri opada usled promena u potrošačkim navikama i podstaknuta dezinformacijama o bezbednosti proizvoda i stalnim vestima o parničnom postupku“, navela je kompanija i dodala da takođe prestaju da prodaju još oko 100 proizvoda pored pudera.

Iako Johnson & Johnson insistiraju na tome da su “nepokolebljivo uvereni” u bezbednost svog dečijeg pudera na bazi talka, obećavajući da će “snažno braniti proizvod” od “neosnovanih navoda”, kompanija se tokom godina suočila sa brojnim tužbama kupaca da prah sadrži agense, poput azbesta, koji izazivaju rak.

Iako je firma pobedila u nekim tužbama, takođe je bila primorana da isplaćuje ogromne iznose tužiteljima u drugim, kao što je slučaj iz prošlog februara u kome im je naređeno da isplate odštetu za četiri obolela od raka u iznosu od 750 miliona dolara.

Smatrajući odluku “pobedom za javno zdravlje”, Organizacija za informisanje o azbestnim bolestima napala je Johnson & Johnson zbog sporog postupanja i zavaravanja kupaca, pozivajući Kongres da “zabrani azbest jednom zauvek.”

„Amerikanci bi trebalo da budu u mogućnosti da veruju da su bezbedi od azbesta. Johnson & Johnson proveli su decenije u zavaravanju javnosti, tvrdeći da je njihov bebi puder, koji je kontaminiran azbestom, bezbedan iako su znali da nije”, rekla je predsednica grupe Linda Rejnštajn.

„Mala, ali uticajna grupa hemijskih kompanija u Americi i dalje se oslanja na azbest i stala je na put nacionalnoj zabrani ove smrtonosne materije. Ne možemo čekati da oni slede J&J i da vidimo grešku njihovog rada.“

Uprkos tome što neki zagovornici zaštite potrošača ovaj potez smatraju pobedom, kontroverzni proizvod će se i dalje prodavati „na drugim tržištima širom sveta“, kažu u Johnson & Johnson, gde je potražnja za puderom velika, a tužbe su manje uobičajene.

Odluka je iznervirala kritičare kompanije, a neki se pitaju da li je svetska populacija izvan Severne Amerike „potrošna“.

(Logicno.com)

Check Also

Denver vs Lejkersi 10 : 0! – VIDEO

Centar Denvera Nikola Jokić izjavio je, posle pobede nad Lejkersima u drugom meču plej-ofa, da …