BIĆE RATA: Rusija gomila trupe na granicama Ukrajine

SAD optužuju Rusiju da skriva istinsku nameru svog nagomilavanja vojske duž granice sa Ukrajinom, nakon konsultacija sa saveznicima o jačanju tenzija u regionu.

Američki zvaničnici odbili su u petak da podele detalje o broju ili vrstama ruskih snaga koje su videli da se grupišu u blizini ukrajinske teritorije. Ali, opisali su postupke Moskve kao provokativne i destabilizujuće, odbacujući tvrdnje da je bilo koji pokret u vezi sa jednostavnim vojnim vežbama.

“Ne mislimo da su Rusi bili potpuno transparentni u pogledu onoga što rade”, rekao je novinarima u petak sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi.

“To je veliko nagomilavanje… najveće koje smo videli od 2014. godine”, kazao je on, napominjući da se slična prethodna nagomilavanja ruske vojne sile nisu dobro završila po susede Moskve.

“To je istorija, način delovanja koji smo videli od Rusa na mnogim mestima i mi smo sigurno svesni te istorije“, rekao je Kirbi, osvrćući se na rusko zauzimanje i aneksiju Krima 2014. godine.

“To je jedan od razloga zašto ovo posmatramo vrlo, vrlo pažljivo”, rekao je.

U Beloj kući, sekretarka za štampu Džen Psaki rekla je da SAD marljivo rade sa partnerima i saveznicima na proceni situacije i šta se može učiniti za smanjenje tenzija.

“U toku je diplomatski angažman između nas i niza zemalja u regionu, uključujući Rusiju”, rekla je ona.

Psaki je odbila da detaljnije govori o diplomatskim naporima, ali su Nemačka i Francuska dodale svoj glas horu zemalja koje žele da Moskva povuče.

“Rusija mora da se deskalira i deluje transparentno u pogledu svojih kretanja trupa”, napisao je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas na Tviteru, nakon razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

“Zajedno sa našim partnerima EU i NATO pažljivo ćemo nadgledati dalje korake”.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drian takođe je pozvao Rusiju da “zaustavi provokacije” i preduzme mere za ublažavanje tenzija “bez odlaganja”.

Do sada se čini da su takvi pozivi imali malo uticaja. Rusija je u petak branila svoje akcije, insistirajući da je Ukrajina odgovorna za pojačane tenzije.

“Slobodni smo da premeštamo naše oružane snage i bilo koje jedinice preko teritorije Rusije po našem nahođenju”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Ukrajina se ponovo pretvara u potencijalno vrlo nestabilnu regiju. Svaka zemlja koja ima nestabilnu, eksplozivnu regiju u blizini svojih granica sigurno preduzima potrebne mere kako bi osigurala sopstvenu bezbednost”, dodao je on.

U međuvremenu, čini se da je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova izrazio zabrinutost zbog izveštaja da SAD šalju dva ratna broda na Crno more u znak podrške Ukrajini.

“Povećao se broj poseta zemalja NATO i dužina boravka (njihovih) ratnih brodova”, rekao je on ruskoj novinskoj agenciji Interfaks.

Turski zvaničnici rekli su u petak da će SAD sledeće nedelje (14.-15. Aprila) poslati dva broda u Crno more i da će tamo ostati približno dve nedelje.

Američki zvaničnici odbrane odbili su da potvrde tursku izjavu, ali su rekli da su takve operacije rutinske.

“Rutinski delujemo u Crnom moru”, rekao je Kirbi novinarima u Pentagonu.

“Letećemo, ploviti i operisati svuda gde nam to međunarodno pravo dozvoli. O tome se radi i, jasno, vrlo, vrlo ozbiljno shvatamo svoje obaveze u evropskom operativnom prostoru”, dodao je on.

Ranije ove nedelje, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenskij pozvao je NATO da dozvoli zemlji da se pridruži Alijansi kako bi Moskvi poslao poruku i okončao borbe u regionu Donbasa, gde se separatisti, koje podržava Rusija, bore sa ukrajinskim snagama od ruskog anektiranja Krima 2014. godine.

(glas amerike)

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …