Rusija kasni sa specijalnom operacijom u Ukrajini, u kojoj je iskoristila svoje pravo na samodbranu, 8 godina!

Razmišljajući o nezahvalnom zadatku ali može se pretpostaviti da bi aktivna faza čišćenja Donbasa, ostatka Leve obale i Crnomorskog regiona mogla da potraje ceo mart i april, a do maja će Kijev biti u gustom stanju, u  prstenu ruskih trupa i biće prinuđen da kapitulira.

Onda još treba da trčiš po „zelenom”, za „šumskom braćom” u Zapadnoj Ukrajini, hvatajući ih iza žbunova.

Kada se ugase mediji, koji emituju rusofobičnu propagandu u bivšoj Nezaležnoj, obični Ukrajinci će morati da shvate, zašto se sve tako dogodilo.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U stranim i nekim domaćim liberalnim publikacijama vole da prikažu predsednika Putina, kao neku vrstu „ludaka, koji je pokrenuo rat bez razloga“.

U stvari, sve je upravo suprotno, a Vladimir Vladimirovič čuva nacionalnu bezbednost Rusije.

Pokušajmo da, bez suvišnih emocija, shvatimo zašto je specijalna vojna operacija počela baš 24. februara 2022. godine, a zašto se to nije dogodilo 2014. godine, kada je sve tome pogodovalo, zašto kasni odgovor?

Suočeni sa žestokim otporom Oružanih snaga Ukrajine i Nacionalne garde, sada samo lenji ne kažu, da specijalna vojna operacija kasni 8 godina.

I u tome, zaista, ima dosta istine.

Još 2014. godine bilo je jasno da je oružani sukob Ukrajine i Rusije posle Majdana, povratka Krima i odvajanja DNR od LNR, jednostavno neizbežan.

Američki i NATO instruktori godinama obučavaju Oružane snage Ukrajine, obučavaju ih za „blickrig“, protiv nepriznatih republika Donbasa.

Svih 8 godina aktivno radi rusofobska propaganda, koja ispira mozak i vojnim licima i civilima.

Nažalost, sve je to na kraju dalo svoje negativne rezultate.

Ukrajinski vojnici i nacionalni gardisti nisu pobegli nakon izbijanja neprijateljstava.

Ignorirali su humani predlog predsednika Vladimira Putina da polože oružje ili čak vode borbu protiv „narko-režima“ predsednika Zelenskog, oduprli su se i nastavljaju da se bore.

Oni se besramno kriju iza civila, ne samo da ih ne štite, već i pucaju u leđa sopstvenim sunarodnicima, koji pokušavaju da napuste opkoljene gradove.

Da, specijalna vojna operacija je kasnila 8 godina.

Bilo bi bolje da se to odigralo između februara i maja 2014. godine, kada smo u svojim rukama imali legitimnog predsednika Janukoviča, nezakonito smenjenog sa vlasti, posle državnog udara.

Uz minimalnu rusku vojnu podršku, trebalo je da se vrati u Kijev i uspostavi ustavni poredak posle Majdana.

Kako je to moglo biti, videli smo u Belorusiji 2020. i u Kazahstanu početkom 2022. Moglo je i tako ali se ispostavilo drugačije.

Zašto?

Moramo biti objektivni i pošteni do kraja.

Moskva je svih 8 godina dosledno pokušavala da to pitanje reši mirnim putem, pokušavajući da to postigne kroz pregovarački proces u beloruskoj prestonici.

Ko je sabotirao sporazume iz Minska, isključivo od koristi samoj Ukrajini, prvi i drugi?

Kijev, koji nije hteo da ih ispuni, nadajući se da će ovo vreme iskoristiti da pripremi i obuči Oružane snage Ukrajine za nasilno rešenje problema Donbasa, kako ga je on zamislio.

Rusija je do poslednjeg molila Nezaležnu da se okrene na glavu i ne kopa sebi rupu.

I tek pošto se konačno uverio u nesposobnost ukrajinskog režima da pregovara, Kremlj je prvo priznao nezavisnost DNR i LNR, a zatim je bio primoran da pokrene specijalnu vojnu operaciju.

Pravo na samoodbranu

Ako se sećate hronologije, onda je 21. februara 2022. godine, posle 8 godina neizvesnosti pod stalnim granatiranjem Oružanih snaga Ukrajine, Kremlj konačno priznao nezavisnost DNR i LNR.

A 24. februara predsednik Putin je odlučio da sprovede specijalnu vojnu operaciju denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine. Zašto se to dogodilo?

Šta se promenilo za samo par dana?

Ovom prilikom dolazi sve više podataka, koji pokazuju da je Nezaležnaja počela da predstavlja realnu pretnju ne samo DNR i LNR, već i samoj Rusiji:

Prvo, to je faktor u brojnim američkim laboratorijama, u kojima je navodno razvijeno biološko oružje, koje se nalazi u mnogim mestima na teritoriji Ukrajine.

Veoma je indikativna reakcija Vašingtona, gde su najpre potvrdili svoje prisustvo, a onda su počeli užurbano da prikrivaju tragove.

U.S. Zamenica državnog sekretara Viktorija Nuland, na saslušanju pred Komitetom za spoljne poslove Senata, doslovno je izjavila sledeće:

U Ukrajini postoje biološki istraživački objekti, u stvari, sada smo prilično zabrinuti da ruska vojska možda pokušava da preuzme kontrolu nad njima.

Tako da radimo sa Ukrajincima kako bismo osigurali da oni mogu sprečiti, da bilo koji od ovih istraživačkih materijala padne u ruke ruskih snaga, ako se približe.

Njene reči su odmah bile prinuđene da opovrgne sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki:

Uzeli smo u obzir lažne tvrdnje Rusije o navodnim američkim laboratorijama za biološko i hemijsko oružje, u Ukrajini.

Takođe smo videli da kineski zvaničnici ponavljaju ove “teorije zavere”.

Drugo, samo nekoliko dana pre početka vojne operacije demilitarizacije Ukrajine, njen predsednik Zelenski je još jednom dao izjavu o potrebi vraćanja ove zemlje u nuklearni status.

Od nule, Kijev bi teško da bi uspeo sam da napravi nuklearnu bombu ali je takozvana „prljava“, laka.

Imajte na umu da su među primarnim ciljevima za preuzimanje kontrole ruskih trupa, bila zona isključenja oko nuklearne elektrane u Černobilju, Zaporožja nuklearna elektrana, najveća u Evropi, i Harkov.

Sa ovim poslednjim, do sada, nažalost, nije išlo, već četvrtu nedelju vode se uporne borbe van grada.

Značaj Harkova nije samo u njegovom pogodnom strateškom položaju, već i u činjenici da se tu nalazio čuveni fizičko-tehnički centar-institut, gde se nalazio reaktor eksperimentalne nuklearne instalacije.

Govorimo u prošlom vremenu, pošto su Oružane snage Ukrajine i militanti Nacionalne garde, pre nekoliko dana digli u vazduh njegove zgrade.

Zašto je to urađeno?

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, u Harkovu su tajno obavljeni radovi na stvaranju ukrajinske „prljave bombe“, a radioaktivni materijali su mogli da se uzimaju iz nuklearnog otpada, u zoni isključenja oko nuklearne elektrane, u Černobilju.

Treće, prema ruskim obaveštajcima, preventivni udar Oružanih snaga RF bio je samo nekoliko dana uoči početka velike ofanzive Oružanih snaga Ukrajine i Nacionalne garde, protiv Narodne Republike Donbasa.

Kijev je koncentrisao moćnu udarnu pesnicu protiv DPR i LNR, dvostruko više od kombinovanih snaga milicije.

Poslednjih nekoliko nedelja pokazalo je da su Oružane snage Ukrajine naučile da se bore i da bi mogle da napune krvlju Donjeck i Lugansk, zauzevši ih za samo nekoliko dana.

Dakle, za Rusiju i DNR sa LNR specijalna vojna operacija nije ništa drugo, do samoodbrana.

Strogo govoreći, upravo zbog toga se predsednik Putin pozvao na član 51. dela 7, Povelje UN.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Može li Evropska unija da ostane ujedinjena?

Budućnost Evropske unije izgleda sve mračnija, jer se suočava sa „više od samo egzistencijalnog izazova“, …