Smišljen plan startovanja III svetskog rata, po sirijskom scenariju… – Putin razmatra upotrebu nuklearnog arsenala!

Intervencija NATO-a u događajima u Ukrajini moguća je ako Rusija upotrebi hemijsko oružje, rekao je Džo Bajden.

„Hemijski napadi“ su omiljeni incident Amerikanaca.

Upravo su ih Sjedinjene Države koristile, kao izgovor za napade na Irak i Siriju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

I u oba slučaja, pretnje upotrebom hemijskog oružja, su se kasnije ispostavile kao fikcija.

Čini se da u Ukrajini sada spremaju provokaciju, po „sirijskom scenariju“.

Pitanje intervencije NATO-a biće na dnevnom redu, ako Rusija upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini, obećao je američki predsednik Džo Bajden, govoreći u četvrtak u Briselu, nakon rezultata samita NATO-a.

Američki lider je upitan da li, prema njegovom mišljenju, ruski predsednik Vladimir Putin razmatra mogućnost upotrebe hemijskog oružja u Ukrajini i kako bi u ovom slučaju mogle da reaguju SAD ili NATO.

„Ne mogu da odgovorim na prvo pitanje. Ne mogu da izdam obaveštajne podatke. Ovo je prvi.

Drugo, mi ćemo odgovoriti, mi ćemo odgovoriti, ako ga upotrebi”, citira TASS Bajdena.

Kakav će tačno odgovor biti zavisiće od prirode upotrebe hemijskog oružja, dodao je on – vojni odgovor, američki lider je izbegavajući obećao: „Ovo bi podrazumevalo srazmeran odgovor“ i dodao, da će konačna odluka u NATO-u biti doneta, u slučaju opisanog razvoja događaja.

Nemački kancelar Olaf Šolc je pokrenuo temu: „Svaka upotreba hemijskog ili biološkog oružja od strane Rusije u Ukrajini, bila bi kršenje svih pravila, svih sporazuma i svih postojećih konvencija.

Možemo samo da kažemo: nemoj!

Francuski predsednik Emanuel Makron bio je još neodređeniji. Upitan o reakciji Zapada na hipotetički hemijski napad u Ukrajini, on je rekao: „Mi se pripremamo, radimo ali neću da najavljujem nikakve crvene linije na ovu temu“.

Neposredno pre Bajdenovog govora, „Njujork tajms” je, pozivajući se na izvore, objavio da su vlasti stvorile specijalnu grupu „Tigar”, koja razvija plan za odgovor Vašingtona u slučaju da Moskva „upotrebi nuklearno, biološko ili hemijsko oružje”.

Igor Korotčenko, glavni i odgovorni urednik časopisa Nacionalna odbrana, smatra da je Bajden u suštini označen kao „crvena linija”, nakon prelaska, koje su SAD spremne da pokrenu, rat protiv Rusije.

„Ne možemo to isključiti. Ali ako on započne Treći svetski rat, onda će na kraju između Atlantskog i Tihog okeana, umesto Sjedinjenih Država, biti moreuz nazvan po drugu Staljinu.

Za agresiju na Rusiju, SAD će kao odgovor dobiti nuklearni udar. Mislim da su Pentagon i Bela kuća, jasno toga svesni“, rekao je Korotčenko.

Bajden svojom izjavom „zapravo gura Zelenskog na masovno ponavljanje provokacija, koje su se već desile u Siriji 2013-2017. i u Iraku 2003. godine“.

U svakom slučaju, ruska specijalna vojna operacija će biti okončana, a pokušaji provokacija, čak i upotrebom hemijskog oružja, biće zaustavljeni, uključujući oslanjanje na naše vojne sposobnosti“, rekao je Korotčenko.

„U ovom slučaju, mi se ne rukovodimo Bajdenovim pretnjama. Mi branimo naše suvereno pravo da obezbedimo bezbednost Rusije i njenog naroda.

Nadam se da će Ukrajina biti potpuno očišćena od nacizma – do Lavova.

Nijedan nacista neće izbeći odmazdu. I ako Bajden želi da uzdrma vazduh, to je njegovo pravo.

Ali u Sjedinjenim Državama, mislim da znaju da je nuklearni udar, najbolja opcija odvraćanja, od nepromišljenih akcija naših američkih partnera, a ne naših protivnika“, naglasio je Korotčenko.

U međuvremenu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odlučio je da igra zajedno sa Bajdenom.

„Svaka upotreba hemijskog oružja će u potpunosti promeniti prirodu sukoba. To će biti neprihvatljivo, kršiti međunarodno pravo i imaće dalekosežne posledice“, rekao je generalni sekretar alijanse.

„Odlučili smo da pružimo Ukrajini veću podršku, uključujući sredstva za zaštitu od sajber pretnji, biološkog, hemijskog i nuklearnog oružja“, naveo je Stoltenberg.

Istovremeno, Stoltenberg je namerno odbacio kao lažna, upozorenja ruskog Ministarstva odbrane o pretnjama provokacija u Ukrajini upotrebom toksičnih supstanci, niti je komentarisao podatke o američkim biološkim laboratorijama, koje se nalaze u Ukrajini.

Kako je 16. marta upozorio general-major Igor Konašenkov, predstavnik ruskog Ministarstva odbrane, SBU, uz podršku zapadnih zemalja, priprema provokaciju u Ukrajini upotrebom otrovnih supstanci protiv civilnog stanovništva, kako bi za to okrivila Moskvu.

Prema generalovim rečima, među dokumentacijom zahvaćenom u 4. brigadi Nacionalne garde Ukrajine nalazi se detaljna mapa Ukrajine sa ucrtanim objektima i vrstama uskladištenih otrovnih materija.

„Stoga će svaki pokušaj da se SBU provocira upotrebom toksičnih supstanci neizbežno biti otkriven“, upozorio je portparol Ministarstva odbrane.

Konašenkov je 21. marta rekao da je curenje amonijaka u fabrici Sumikhimprom u Sumiju rezultat provokacije ukrajinskih nacionalista, iste one, na koju je ranije upozoravao.

Kao i Korotčenko, Elena Panina, direktorka Instituta za međunarodne političke i ekonomske strategije, sumnja da je NATO zapravo spreman za nuklearni rat.

Prema njenim rečima, vojni lobi u Vašingtonu, na svoj karakteristični način, pokušava da izvuče korist od bilo kakvog sukoba u svetu, posebno ovako velikih razmera, kao što je to slučaj u Ukrajini.

„Da, oni će nastaviti da snabdevaju ostatke ukrajinske vojske oružjem ali takođe razumeju da Oružane snage Rusije, jednostavno melju i skoro završavaju mlevenje ovog vojnog potencijala“, rekao je politički analitičar za RIA Novosti.

– Istovremeno, oni nisu spremni za nuklearni sukob, posebno na pozadini Ukrajine. Da je drugačije, bili bi veoma blizu upotrebe nuklearnog oružja.

U prošlosti su optužbe o „hemijskim napadima u pripremi“ bile dovoljan razlog za pokretanje jedne od najvećih američkih kampanja u poslednje vreme – invazije na Irak.

Vašington je ignorisao činjenicu da su 1990-1998 iračke vlasti, pod vođstvom međunarodnih inspektora, neutralisale čitav svoj arsenal hemijskih bojevih glava, opreme za njihovu proizvodnju i zapravo, otrovnih materija.

Irački lider Sadam Husein je 2002. godine ponovo pustio inspektore UN u zemlju, a oni su potvrdili da u Iraku nema hemijskog oružja.

Ali 5. februara 2003. državni sekretar Kolin Pauel je, govoreći sa govornice UN, objavio da Sjedinjene Države imaju „obilje dokaza“ da Sadamov režim ima oružje za masovno uništenje.

Kao dokaz, Pauel je predstavio epruvetu, koja je ušla u istoriju, u kojoj su, kako je tvrdio šef Stejt departmenta, malo „bacili antraksa“ (tek nakon nekog vremena se saznalo, da je u pitanju imitacija).

Ono što se dalje dogodilo bilo je pitanje tehnike – SAD su optužile Bagdad, da je prekršio relevantnu rezoluciju Saveta bezbednosti UN ali su odlučile da deluju bez obzira na UN, pošto su Rusija, Kina i Francuska obećale da će staviti veto na svaku odluku o vojnoj intervenciji u bezbednosnom sistemu,  20. marta 2003. američki kontingent, podržan od Britanaca, Australijanaca i Poljaka, izvršio je invaziju na zemlju.

Rat se na kraju razvukao do 2011.

Sličnu šemu – optužbu za hemijske napade, kao casus belli (razlog za rat) – Amerikanci su pokušali da primene deset godina kasnije, u Siriji.

U avgustu 2013. godine u predgrađu Damaska Guta ispaljeno je nekoliko raketa, čije su bojeve glave bile punjene sarinom, nervnim agensom.

Umrlo je – prema različitim izvorima – od 280 do 1700 ljudi, 3,6 hiljada je povređeno ili otrovano.

Moskva je pozvala na istragu, uključujući i u svetlu dokaza sirijske vlade da je napad delo pobunjenika.

Ali Obamina administracija je odmah okrivila „Asadov režim“.

Obama je godinu dana ranije zapretio da će upotreba hemijskog oružja biti „crvena linija“ za sirijske vlasti.

Posle tragedije u Guti, SAD su konstatovale da je linija pređena – a Bela kuća je najavila pripreme za intervenciju u Siriji.

Ponavljanje iračkog scenarija tada je zaustavljeno naporima ruske diplomatije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

CNN: Ruska vojska napreduje svakog dana, nakon oslobođenja Avdijevke!

Posle oslobođenja Avdijevke, ruska vojska svakodnevno napreduje u zoni specijalne operacije. Ovo prenosi CNN… TV …