Ruska vojska priprema operaciju za najveću ofanzivu, još od Velikog otadžbinskog rata!

Ruske trupe, kao i jedinice DNR i LNR, koje se kreću jedna prema drugoj sa severa, istoka i juga, uskoro će morati da zatvore ogroman kotao, u kojem će se nalaziti Donbas grupacija Oružanih snaga Ukrajine od 50.000 ljudi. 

To su najobučenije jedinice ukrajinske vojske – u zoni su borbenih dejstava od 2014. godine, dobro su obučene i utvrđene.

Ali samo poraz Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu omogućiće rešavanje drugih vojnih i političkih zadataka u Ukrajini.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kako će se razvijati ofanziva?

Svi glavni zadaci ruskih snaga na kijevskom i černigovskom pravcu su završeni, sada je cilj pregrupisavanja naših trupa, pre svega, završetak operacije potpunog oslobađanja Donbasa.

Ovu izjavu dalo je u sredu rusko Ministarstvo odbrane. Kao rezultat prve faze specijalne operacije, bilo je moguće naterati neprijatelja da se koncentriše oko Kijeva i Černigova.

Zahvaljujući tome, Donbasska grupacija Oružanih snaga Ukrajine ostala je bez priliva svežih resursa sa Zapada i iz centra Ukrajine, prenose RIA Novosti u poruci Ministarstva odbrane.

Nešto ranije istog dana, šef DNR Denis Pušilin je u eteru kanala Rusija 1 rekao da postoje svi razlozi da se veruje da će sada operacija oslobađanja Donbasa ići mnogo brže.

Šef republike je naveo nekoliko pravaca u kojima trupe DNR nastavljaju da razvijaju ofanzivu, preneo je Pušilinov zvanični sajt.

Branioci Donbasa napreduju ka Avdijevki, zapravo severnim predgrađima Donjecka i Mariinke, koja se nalaze zapadno od glavnog grada republike.

Pušilin je pomenuo još dva cilja koja se nalaze na 30-40 kilometara od Donjecka.

To su Novobahmutovka – na severu, u blizini autoputa, koji vodi do Kramatorska, i Novomihajlovka, koja se nalazi na jugozapadu glavnog grada DNR.

Pušilin je ocenio i situaciju u Mariupolju, koji sada oslobađaju snage DNR zajedno sa ruskom vojskom i snagama Nacionalne garde.

Prema rečima šefa republike, razbacane grupe nacionalnih bataljona pružaju otpor i oni se čiste.

Podsetimo, ranije su grupe Azov bile proterane iz stambenih naselja, oko 7 hiljada militanata je blokirano u industrijskoj zoni fabrike Azovstal.

Postoje dokazi da su na sastanku u Mariupolju Ramzana Kadirova i komandanta 8. armije general-potpukovnika Andreja Mordvičeva (ranije ga je ukrajinska propaganda proglasila mrtvim) razgovarali o vremenu čišćenja Azovstala.

Trebalo je oko nedelju dana. Ali izolacija teritorije fabrike na istočnoj obali reke Kalmius omogućava već sada oslobađanje značajnih snaga za njihovo prebacivanje u druge pravce.

DPR gura nazad liniju fronta

Dakle, iz reči Pušiljina možemo zaključiti: nakon završetka operacije Mariupolj, trupe DNR će se fokusirati na „povlačenje“ linije fronta (bivše linije dodira) od Donjecka, Gorlovke, Jasinovate i drugih gradova aglomeracije Centralni Donjeck, koja i dalje trpi granatiranje iz APU.

Tako je, posebno, u sredu ukrajinska artiljerija dva puta napala Donjeck iz MLRS Grad, ispalivši najmanje 25 projektila veće složenosti.

Neprijatelj ima „ozbiljna utvrđenja u svim navedenim zonama napada ali mi idemo napred“, naveo je lider Donjecka.

„Još se ne može govoriti o roku: sve je povezano sa mnogo faktora.

Ali činjenica da se operacija ubrzava je već činjenica“, ponovo je naglasio šef republike.

 

Prema njegovim rečima, oslobođeno je oko 55-60 odsto teritorije DNR u njenim administrativnim granicama.

Podsetimo, do 24. februara republika je kontrolisala samo oko četvrtinu proglašene teritorije.

Još obimniji (ali treba uzeti u obzir nižu koncentraciju neprijateljskih trupa) bili su uspesi na luganskom pravcu.

Trenutno LPR kontroliše najmanje 90% proglašene teritorije, skoro svuda gde je republika stigla do granica proglašenih 2014.

Izuzetak je aglomeracija Severodonjeck – Lisičansk – Rubižnje na zapadu Luganske oblasti u blizini granice sa DPR. Ovde se nastavljaju aktivne borbe.

Pravci ofanzive

Istovremeno, od početka sedmice nastavljeni su sukobi između Oružanih snaga Rusije i Oružanih snaga Ukrajine južno i jugozapadno od Izjuma (region Harkov, 44 kilometra u pravoj liniji do Slavjanska, 55 km do Kramatorsk).

Takođe su se vodile borbe u južnom pravcu kod Guljaipolja i Novomihailovke, koje su gore pomenute.

Upravo u ove oblasti su poslednjih dana raspoređena sveža pojačanja, kao i one jedinice ruske vojske, DNR i LNR koje se oslobađaju u Mariupolju, kako se grad čisti.

Ovde se prebacuju i snage sa pravca Herson-Nikolajev.

Preraspoređivanje je postalo moguće nakon što je u ponedeljak okončan poraz jedinica 28. brigade Oružanih snaga Ukrajine, koja je pokušavala da napadne u pravcu Hersona.

Prema mišljenju analitičara, prebacivanje trupa ukazuje na pripremu udara u narednim danima u konvergentnim pravcima sa juga i severa u cilju konačnog opkoljavanja najveće donbaske grupacije Oružanih snaga Ukrajine, sa njenim kasnijim uništenjem.

„Govorimo o porazu grupe od 40-50 hiljada ljudi“, objasnio je vojni ekspert Boris Rožin.

– Zapravo, za rusku vojsku ovo je najveća operacija ove vrste od Velikog otadžbinskog rata.

Ovo ima svoje poteškoće. Ali neprijatelj trpi gubitke, brani se. Zatim svi čekaju početak druge faze, koja je povezana upravo sa ofanzivnom operacijom, kako bi se ova grupacija opkolila.

„Glavna grupa je zapravo podeljena na dva dela. Njegov manji deo je opkoljen u Mariupolju i već delimično uništen, dodao je Rožin.

– Postoji velika grupa koja se brani na području Donjecka, Gorlovke, a sa njom je povezana još jedna grupa koja brani u Severodonjecku i Lisičansku.

Zadatak je da ih opkolite i uništite.

Ofanziva sa severa: neće jurišati na Slavjansk „na čelo“

„Grupacija ruskih trupa u regionu Izjum biće raspoređena u Donbasu, kako bi se obezbedila dalja ofanziva u pravcu Kamenke i drugih naselja u cilju opkoljavanja ukrajinske grupe trupa, u oblastima Slavjansk-Kramatorsk i Lisičansk-Severodonjeck aglomeracije“, kaže vojni ekspert Andrej Prokajev.

Već sada možemo konstatovati da je posle poraza ukrajinske grupe, kod Izjuma, polako ali postepeno napredovanje Oružanih snaga RF počelo da se kreće na jug direktno do Slavjanska i jugozapadno do Barvenkova.

Time se stvaraju preduslovi za kretanje sa severa na jug, kako bi se zatvorio kotao oko Donbas grupacije Oružanih snaga Ukrajine.

Otpor je u ovoj oblasti bio ozbiljan ali je postepeno front počeo da se kreće.

Sada su se ruske trupe učvrstile na južnoj obali Severskog Donca i tamo nastavljaju da gomilaju snage.

U polukrug spada i Sveto-Uspenski manastir Svjatogorski, koji je pogodno smešten na visokoj obali reke i pretvoren u odbrambeni položaj od strane Oružanih snaga Ukrajine i terbata.

Pravom linijom do Slavjanska ostalo je još oko 10 kilometara ali po mišljenju stručnjaka, najverovatnije niko neće direktno jurišati na utvrđenu aglomeraciju Slavjansk-Kramatorsk.

„Na liniji dodira nalaze se utvrđene oblasti koje su označene važnim tačkama – Avdejevka, Slavjansk, Severodonjeck, Lisičansk i Krasnoznamensk“, podsetio je Aleksej Leonkov, glavni urednik časopisa Arsenal Otadžbine.

Prema Prokajevu, ruske trupe će morati da zaštite bokove, kako bi izbegle napade na njih tokom ofanzive.

„U Donbasu nam se suprotstavljaju iskusne jedinice Oružanih snaga Ukrajine, one se tamo bore od 2014. godine, imaju štabove, magacine, utvrđenja.

Osim toga, ukrajinski rušitelji će dići u vazduh preostale mostove, a ovaj faktor mora da uzme u obzir i ruska vojska tokom ofanzive“, primetio je analitičar.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …