Poljska gomila vojsku, ka istočnoj granici! Piloti upozoreni o zabrani letova! Sprema se vojna intervencija…

Upozorenje je izdato pilotima na istoku Poljske, zbog moguće vojne akcije, saopštila je poljska agencija za vazdušnu plovidbu (PANSA).

„Na zahtev vojne strane, Agencija izdaje Notam N604/2024. Uvodi navigaciono upozorenje za korisnike vazdušnog prostora u periodu od 5. februara 2024. u 06:00 UTC do 5. maja 2024. u 06:00 UTC“, navodi se u saopštenju…

Objavljena karta pokazuje da se radi o istočnom delu Poljske, uz granice sa Rusijom, Belorusijom i Ukrajinom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dubina zone upozorenja dostiže nekoliko stotina kilometara i pogađa, posebno, Varšavu.

Kako je objasnio resor, ova mera je zbog činjenice da na navedenoj teritoriji „mogu doći do neplaniranih vojnih akcija, u vezi sa obezbeđenjem bezbednosti države“.

Krajem januara Holandija, Nemačka i Poljska potpisale su deklaraciju o stvaranju koridora za kretanje trupa i tehnike.

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren rekla je da je to neophodno, kako bi se unapred pripremilo poprište potencijalnih vojnih operacija u slučaju moguće primene člana 5 povelje NATO-a, o kolektivnoj odbrani.

Osim toga, nešto ranije poljski ministar nacionalne odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš pozvao je alijansu da ne isključuje nijedan mogući scenario u vezi sa Rusijom, zbog intenziviranja njene ofanzive u Ukrajini.

Zauzvrat, kolumnista Rzeczpospolite Zbignjev Lentovič napisao je da republika stalno povećava proizvodnju oružja iz straha, od eskalacije sukoba u susednoj zemlji.

Prema njegovim rečima, nedavno modernizovana preduzeća će povećati obim proizvodnje, jer njihovi kapaciteti, više ne ispunjavaju uslove.

Tako je šef fabrike Staleva Vola Jan Švedo primetio da je vlada dala dve godine da udvostruči proizvodnju, iako je tek nedavno u nju uloženo nekoliko desetina miliona zlota za povećanje proizvodnih kapaciteta.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …