„Brutalne krađe na izborima“ – Ćuta: Opozicija se dogovorila, da Vučić više ne vlada Beogradom! – VIDEO

Prvi na listi koalicije Moramo za parlamentarne izbore Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je posle sastanka svih opozicionih lista, koje su na izborima u Beogradu prešle cenzus ili i dalje imaju šanse da ga pređu da su se dogovorili da “lider SNS Aleksandar Vučić neće više vladati ovim gradom”.

Dodao je da svi zajedno dejstvuju da prikupe sve počinjene nepravilnosti na izbornim mestima i dostave ih GIK-u i RIK-u u cilju ponavljanja izbora na nekim izbornim mestima.

Upitan da li će, ako na ponovljenim izborima opozicija osvoji većinu, zajednički formirati vlast, on je rekao da to još ne zna ali da će “svi morati da dokažu i pokažu jesu li opozicija ili nisu, pre nego što će zajednički formirati vlast u Beogradu”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„I da nije bilo dogovora (opozicije) koji se desio i što je super stvar, Vučić nema većinu u Beogradu, zajedno sa (liderom SPS Ivicom) Dačićem on ima 70.000 glasova manje“, naveo je Jovanović Ćuta u emisiji „Iza vesti“ na TV N1.

Dodao je da je cilj današnjeg sastanka opozicije bio da se utvrdi gde i na kojim mestima je došlo, do „brutalne krađe na izborima“.

Na pitanje kojim dokazima za izbornu krađu raspolažu, on se pozvao na izveštaje posmatračke misije Crte koja je navela da na preko 100 biračkih mesta oni, koji su se zatekli posle 20 časova nisu mogli da glasaju, jer su mesta bila zatvorena, dok su neka glasačka mesta u Beogradu ostala otvorena do 22 časa.

Takođe je naveo da je u kutijama bilo 6.000 glasačkih listića manje u odnosu na evidentiran broj onih koji su glasali.

Dodao je da je opozicija imala “dobru kontrolu na biračkim mestima, s tim što nismo imali fizički kontakt sa materijalom, tj. tim džakovima”.

Upitan šta se konkretno opozicija dogovorila, kazao je da je dogovor “da Vučić više neće vladati ovim gradom”, a do toga se može doći “tako što ćemo poštovati izbornu volju građana Beograda”.

Kazao je i da su dobili izjavu dela opozicije, odnosno koalicije NADA, Zavetnika i Dveri, koji su “jasno rekli da ni po koju cenu neće sarađivati sa SNS i Dačićem u Beogradu”.

No podseća da su do juče Zavetnici govorili da neće sarađivati sa (Draganom) Đilasom, pa su danas ipak došli na sastanak.

“Vučić nema s kim da formira vlast u Beogradu”, smatra on.

Biću i u parlamentu i na barikadama

Još ne zna da li će sve opozicione stranke koje su prešle cenzus zajednički formirati vlast u Beogradu.

“Na mnogim mestima u Beogradu i u Srbiji će biti ponovljeni izbori i videćemo – to je preko 100.000 glasova u ovom trenutku”, kazao je Jovanović Ćuta i pozvao “Beograđane da se spreme da izađu na izbore tamo gde su bile nepravilnosti ali videćemo šta će RIK i GIK da kažu gde su se desile nepravilnosti, radi se o stotinak mesta.

Pozivam svim srcem ljude da glasaju za koaliciju Ajmo ljudi” koja je vrlo blizu cenzusa.

“Naravno da ćemo formirati vlast, a da li je to moguće s obzirom na međusobne razlike, videćemo.

Moguće su tehničke koalicije, najvažnije je da Vučić nema s kim da formira vlast u Beogradu.

Siguran sam da posle svega ovoga Vučić neće imati dovoljno mandata da formira vlast u Beogradu”, ocenjuje Jovanović Ćuta.

Kaže i da je na predsedničkim izborima Vučić dobio sa tolikom većinom da tu nema šta da se osporava, a u Beogradu je bilo veoma tesno, i zato je tu toliko bilo nepravilnosti.

“Ako se ovo desilo u Beogradu, zamislite šta se dešavalo u Srbiji, u Rakiti, na primer”, ukazuje on.

Dodaje i da nije istina da su u Gornjim Nedeljicama svi glasali za SNS, odnosno da je više glasalo njih za opoziciju.

“Tamo postoje ljudi koji neće dozvoliti da im se dogodi Rio Tinto, to su sve spinovi”, ističe on i dodaje da će biti i u parlamentu ali i na barikadama svuda tamo gde budu ugrožena prava ljudi.

“Videćete kako izgleda akcijašenje u parlamentu, mnogi će imati prilike da se pojave u skupštini i da kažu šta im se radi”, poručio je Jovanović Ćuta i dodao da se nikada nije prilagođavao nikakvim pravilima i da će biti “sa ljudima prema kojima se vrši zločin, pljačka gigantskih razmera”.

Dodaje da Vučić ima 80 poslanika manje u republičkom parlamentu i nije više u poziciji da sam vlada.

Upitan koji su naredni koraci opozicije, kaže da će podneti prigovore o nepravilnostima na izborima.

“Da vidimo kako će da reaguju oni koji su odlučili da RIK zaključa vrata u noći posle izbora.

Tražimo ponavljanje izbora, ukoliko ne budu pristali na to, nije nam teško da ponovo izađemo na ulicu”, kazao je Jovanović Ćuta i dodao da za to imaju podršku ne samo stranaka, već i mnogih drugih NVO i udruženja.

A na to da li će posle ponavljanja izbora svi zajedno u opoziciji formirati vlast ili ne, on poručuje:

“Videćemo kako će proći ti izbori i ko će nakon njih imati koliko glasova, pa će se formirati koalicije… Samo znam da taj ko je vladao Beogradom više neće vladati”.

N1

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Credit Suisse: Dolar gubi tlo pod nogama u međunarodnoj finansijskoj areni!

Dolar bi mogao da izgubi svetski uticaj, smatraju analitičari švajcarske banke Credit Suisse. Oni su …