Šok! Centralna banka Rusije objavila vreme za nastavak prodaje gotovinske valute u Rusiji! – Dolar se vraća!

Centralna banka Rusije dozvolila je finansijskim institucijama da obnove prodaju i izdavanje gotovine sa računa rezidentima Rusije.

Pored toga, relaksirana su pravila kupovine i prodaje deviza preko brokera i banaka.

Ovo se navodi u nekoliko saopštenja objavljenih na sajtu regulatora 8. aprila.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Treba napomenuti da je regulator 9. marta uveo određena ograničenja na valutne transakcije na pozadini nestabilnog kursa ruske rublje.

Sada se, verovatno, situacija stabilizovala, u svakom slučaju Centralna banka Ruske Federacije ne vidi nikakve negativne preduslove, na osnovu objavljenih zvaničnih saopštenja.

Dakle, evro i dolar se vraćaju, a Centralna banka Ruske Federacije objavila je datume za početak njihove prodaje u Rusiji.

Dozvola stupa na snagu 18. aprila ali ima nijansi.

Kreditne institucije će od 9. aprila moći da prodaju samo valutu, koja im je ušla u kasu.

Od 11. aprila, Rusi će čak moći da počnu da primaju gotovinu u evrima i dolarima iz deviznih depozita otvorenih do 9. marta.

Međutim, ukupan prethodno uvedeni limit povlačenja ostaće, kao što je bio – iznosi 10.000 dolara ili ekvivalent u evrima, na berzi.

Istovremeno, sredstva koja prelaze navedeni limit mogu se bezbedno povući sa deviznih računa, kao i ranije, nakon što su primili rublje po kursu.

Konverzija se, ako je potrebno, vrši po kursu banke ali izdati iznos ne može biti manji od iznosa izračunatog po zvaničnom kursu Banke Rusije, na dan izdavanja, – naglašeno je u komunikaciji.

Ovaj period će trajati do 9. septembra.

Štaviše, Centralna banka Ruske Federacije je od 11. aprila uklonila proviziju za kupovinu deviza preko brokera, koja je iznosila 12%.

Takođe je eliminisana obaveza banaka da ograniče razliku u kursu kupovine i prodaje valute, sa izuzetkom pravnih lica uvoznika.

U zaključku, Centralna banka Ruske Federacije savetovala je bankama da za uvoznike, koji kupuju devize za plaćanje uvoznih ugovora postave raspon stopa (razlika između najboljih cena naloga za prodaju i kupovinu u isto vreme) ne više od 2 rublje, od razmene.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi uzeli Očeretino – ceo donbaski front, pred velikim promenama!

Vojnici ruskog 433. puka 27. iz grupe jedinica Centar podigli su nacionalnu trobojku, nad upravnom …