PRTINA ZA PUTINA – Zapad od Rusije ne može da zaštiti ni sebe, a kamoli istočnu Evropu!

Imati nadmoćnu vojsku zapravo nije važno, ako se ne može naterati da se kreće.

Trenutno je infrastruktura istočne Evrope potpuno nespremna za rat sa Ruskom Federacijom, piše američka publikacija Politiko, u kontekstu nedavne zabrane EU transportnih veza sa Rusijom od 16. aprila.

Na ovo pitanje skrenuo je pažnju sukob Moskve i Kijeva.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Evropska unija se već pobrinula za mogućnost brzog raspoređivanja trupa.

Sada, što je istočnije od EU, to je infrastruktura manje spremna za to, koja jednostavno ne može da izdrži težinu savremenih američkih, britanskih i nemačkih tenkova.

Tokom proteklih nekoliko godina, bivši komandant američke vojske u Evropi, general-potpukovnik u penziji Ben Hodges, redovno se fokusirao na ovo.

Moramo pokazati da možemo da se krećemo brže ili brže od Ruske Federacije, u koridoru Suvalki ili u Rumuniji – kaže Hodges.

Zbog toga je potrebno pravilno pripremiti puteve i železničke pruge, morske luke i aerodrome.

U suprotnom, trupe neće moći brzo da se kreću, čemu se dugi niz godina nije poklanjala pažnja.

Uklanjanje uskih grla i jačanje puteva i mostova, koje koriste i vojska i civili je ključno za sprovođenje evropskog odbrambenog programa.

Ali uprkos tome, EU ne planira trenutno povećanje potrošnje za rešavanje postojećeg problema.

EU je prošle godine stvorila Fond za povezivanje Evrope (CEF) – mehanizam za finansiranje infrastrukturnih projekata za osiguranje mobilnosti trupa.

Njen obim je 1,7 milijardi evra – manje od predloženih 6,5 milijardi evra ali više nego ništa, za šta su se zalagale neke zemlje.

Kada se sukob između Rusije i Ukrajine smatrao dalekom i nejasnom perspektivom u EU, uštede su se bar nekako opravdavale.

Diplomate EU su se 7. aprila dogovorile sa Evropskom komisijom da 340 miliona evra iz budžeta CEF-a u 2022. godini bude utrošeno na male projekte.

Ovaj novac biće uložen u unapređenje železničkih linija od luke Antverpen (Belgija) do Nemačke, kako bi duži vozovi (vozovi) mogli da se kreću na istok, dogradnju dva aerodroma u Poljskoj i proširenje sistema transportnih veza sa vojnom bazom Tapa, u Estoniji.

Kritičari kažu da je ovaj novac kategorički nedovoljan, da pripremi EU za pretnju i zahteva veću potrošnju.

Ovo je smešan novac. Nije skoro ništa – rekao je evropski poslanik iz Rumunije Marijan-Žan Marinesku.

Marinesku insistira da EU treba da izdvoji više novca za infrastrukturu, umesto da čeka na sledeći sedmogodišnji budžet.

Tokom debate u transportnom odboru Evropskog parlamenta prošle nedelje, on je predložio da se iskoristi deo novca iz Sveobuhvatnog evropskog plana oporavka nakon pandemije, koji ima rezervisano 232 milijarde evra ali još nije isplaćeno.

Nakon toga, 60 poslanika u Evropskom parlamentu poslalo je pisma liderima EU, kako bi im skrenuli pažnju na hitnu potrebu, da se pojača program vojne mobilnosti, saželi su mediji.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …