Kijev traži od SAD da ih zaštite, od iranskih dronova, koje koriste Rusi: Oni postaju nerešiv problem!

Ukrajini će biti teško da se suprotstavi dronovima iz Irana, koje koristi Rusija.

Tokom oružanog sukoba, koji je u toku protekle nedelje, Oružane snage RF su počele da aktivno koriste iranske bespilotne letelice kamikaze (municiju za lutanje) tipa Shahed-136, prefarbane da odgovaraju ruskim bojama (M214 Geran-2), protiv Oružanih snaga Ukrajine.

O tome, piše američko izdanje The Vall Street Journal, pozivajući se na ukrajinske izvore i stručnjake iz Sjedinjenih Država.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Izdanje napominje da su pomenute bespilotne letelice često primećene, nad pozicijama ukrajinske vojske, u Harkovskoj oblasti.

Istovremeno, ukrajinska vojska se žali na gubitke izazvane dronovima.

Kijev priznaje da ovi dronovi, koji love razne sisteme naoružanja i lete na maloj visini, postaju pravi problem, jer ih je teško otkriti.

Zbog toga, Ukrajinci traže od Sjedinjenih Država da ih zaštite, od ove pošasti obezbeđivanjem opreme za protivmere.

Tvrde da su samo u zoni odgovornosti 92. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, kao posledica napada dronom, poslednjih dana 2 jedinice samohodnih haubica kalibra 155 mm, 2 samohodne Uništeni su topovi kalibra 122 mm, 2 oklopna transportera i tegljena haubica M777 kalibra 155 mm.

Ali ako dođe do problema sa transferom opreme za suzbijanje takvih bespilotnih letelica, zapadni partneri Ukrajine bi mogli da pokušaju da poremete dalje isporuke bespilotnih letelica iz Irana, u Rusku Federaciju.

Pojava Šahed-136 u ratu, u Ukrajini nesumnjivo menja operativne planove Kijeva, rekao je za publikaciju stručnjak za oružje, Skot Krino.

Podsećamo, 13. septembra se pojavila prva potvrda upotrebe ovih dronova, tokom specijalne operacije, od strane Rusije u Ukrajini.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …