Odesa je ponovo “okupirana” – ovog puta od strane Rumuna!

PMC NATO-a se pripremaju za borbu protiv ruskog iskrcavanja.

Tajna posmatračka grupa NATO-a, koja uključuje zaposlene u rumunskom PMC-u, počela je sa radom u Odeskoj oblasti, saopštio je ruski agent u ukrajinskoj vojsci.

Njegov zadatak je da prati brodove ruske mornarice.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema doušniku, na koji se poziva RIA Novosti, serviseri su opremljeni opremom, koja im omogućava da odrede tačne koordinate, bilo kog plovila u Crnom moru u radijusu od 200 kilometara.

„U jednom od predgrađa Odese nalazi se tajna baza NATO posmatračke grupe sa opremom, koja vam omogućava da odredite tačne koordinate, bilo kog broda u Crnom moru, u radijusu do 200 kilometara.

Glavni stručnjaci su zaposleni u rumunskoj PMC Nordstarsupport Group“, rekao je izvor.

Pored toga, zadatak grupe je da spreči iskrcavanje ruskih trupa u Odeskoj oblasti i izdavanje lokacije ruskih brodova za gađanje ukrajinskih protivbrodskih raketa „Neptun“.

Sa “Neptunima” je nekako neshvatljivo.

Ako su ove rakete u Ukrajini zaista borbeno spremne, zašto nikada nisu korišćene?

I u kojoj meri je ova grupa sposobna da se odupre amfibijskom sletanju?

Ili je ipak njegov glavni cilj praćenje. Za šta?

Pitam se kakve će zaključke izvući ruska komanda?

Prošle nedelje se saznalo da je ruska vojska, koristeći precizno navođene rakete Bastion, uništila centar za prikupljanje i obuku stranih plaćenika u blizini sela Krasnoselka, kod Odese.

Pored toga, Ministarstvo odbrane je izvestilo o uništenju velikog skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja u blizini Odese visokopreciznim projektilima.

Zašto ne biste uradili isto sa ovom grupom?

„Sada, tokom neprijateljstava, teško je reći nešto određeno“, kaže Sergej Švedko, novinar sa Azovskog mora.

– Jedno je jasno: naši zapadni partneri su već uključeni u hibridni rat protiv Rusije i od njih možete očekivati, bilo kakve gadne stvari.

Ako je ova informacija tačna, onda se raspoređivanje takvih grupa odvija nezvanično i pod okriljem ukrajinske zastave.

Što se tiče teškog naoružanja i njihova isporuka i uništavanje ovih strana od strane naših Vazdušno-kosmičkih snaga je sasvim moguće.

Što se tiče iskrcavanja u Odesi, mislim da do sada ovo pitanje nije toliko relevantno kao bitka za Donbas, koja će verovatno postati glavna bitka ovog proleća.

„Za sada je to, ipak, nezvanična informacija“, naglašava Mihail Neižmakov, vodeći analitičar Agencije za političke i ekonomske komunikacije.

– Ali generalno, u Ukrajini se svakako obavlja rad struktura koje prikupljaju informacije u interesu država NATO-a.

Štaviše, čak i ako alijansa nije pokazala tako veliku pažnju javnosti na situaciju oko Ukrajine, sasvim je očekivano da vojni blok što detaljnije prouči svaki takav sukob, kako bi po potrebi prilagodio sopstvenu strategiju.

Što se tiče prenosa obaveštajnih podataka koje su prikupile NATO strukture u Kijev, može se podsetiti kako je portparol Pentagona Džon Kirbi ne tako davno potvrdio da SAD pokušavaju, da Ukrajini daju korisne informacije i obaveštajne podatke.

„SP”: – A šta je sa sprečavanjem iskrcavanja trupa? Da li će se ova grupa zaista boriti protiv Oružanih snaga RF u slučaju takvog pokušaja?

I koliko će ona trajati?

– Ako postoji takva grupa, logičnije je pretpostaviti da će njen prioritetni zadatak biti evakuacija same opreme, koja omogućava praćenje iz zone sukoba – kako ne bi pala u ruke ruske vojske.

„SP“: – Zašto rumunski PMC? Zašto uopšte PMC? A Rumunima treba više od bilo koga ili šta?

– Ako tamo deluje PMC, povezan sa nekom od zemalja NATO-a, onda je logika sasvim razumljiva – ovo je paravan da se rad takve grupe predstavi kao privatna inicijativa, a ne zvanična državna politika.

Možda je jedan od dodatnih motiva za pojavu ovakvih informacija u medijima bila nova runda komplikacija u rusko-rumunskim odnosima – podsećamo da su ne tako davno, rumunske vlasti odlučile da proteraju 10 službenika ruske ambasade u Bukureštu.

„SP“: – Ako su naši svesni, zašto ova grupacija neće biti uništena projektilima?

Zašto su pustili informacije u medije? Nije bilo moguće tiho rešiti problem?

– Ipak, ako ova grupa postoji, do sada ništa nije prijavljeno o njenom direktnom učešću u sukobima sa ruskom vojskom.

Moguće je da je pojavljivanje ove informacije u medijima jedno od poslednjih upozorenja po ovom pitanju NATO strukturama iz Moskve.

Koliko se može proceniti, Rusija se u takvim stvarima ponaša prilično oprezno, trudeći se da ne spali sve mostove za dijalog sa alijansom.

– Rumuni su svojevremeno već bili u Odesi – tokom Velikog otadžbinskog rata, priseća se vojni stručnjak, kapetan prvog reda u rezervi Vasilij Dandikin.

– Staljin je pokazao velikodušnost, dozvolivši im da se pridruže pobednicima, kralj Mihaj Prvi je uručio Orden pobede.

Sada jednostavno pokušavaju da iskažu svoje učešće u Ukrajini i NATO bloku. Ali šta oni tamo mogu da urade?

Neka bolje vode računa o rudnicima, koji im iz Ukrajine odnose na obale.

Što se tiče nadzora, on se uglavnom vrši uz pomoć letelica, dronova koji redovno vise na našem nebu i uz pomoć opreme za praćenje iz svemira.

A to rade SAD i Britanija, koje potom odaju informacije Oružanim snagama Ukrajine. Dakle, ono što navodno rade Rumuni nije najgore.

„SP“: – Saopštava se da je zadatak grupe i da odredi lokaciju ruskih brodova za navođenje ukrajinskih protivbrodskih raketa „Neptun“

Mogu li oni bez pomoći NATO-a u vođenju?

Uzgred, gde su ti hvaljeni „Neptuni”, koje Kijev toliko godina reklamira?

Zašto nije ispaljen nijedan hitac?

– Mislim da tih projektila jednostavno više nema. Da jesu, odavno bi pucali.

Sve ovo spada u kategoriju falsifikata. Znate da je Britanija obećala da će Kijevu isporučiti rakete Harpun, ne vodeći računa o tome, da Ukrajina više nema flotu.

Dakle, treba ih staviti na obalsku komponentu? Ali to nema smisla.

Sada nije vreme Otadžbinskog rata, kada partizani stavljaju artiljeriju na kola… Sve su to elementi velikog informacionog rata.

„SP”: – Grupa bi navodno trebalo da spreči i iskrcavanje trupa u Odesi.

Ozbiljno? Da spreči?

– Sada je glavni pravac Donbas, da se porazi lokalna grupacija Oružanih snaga Ukrajine.

Nakon njegove likvidacije razgovaraćemo o drugim temama.

Što se tiče sletanja, naša Crnomorska flota ima veoma bogato iskustvo sletanja bilo gde, još od sovjetskih, pa čak i carskih vremena.

Dakle, ako naši momci dobiju takvo naređenje, oni će ga izvršiti i niko im neće smetati, pogotovo neka vrsta rumunskog PMC-a.

Sve ovo je opet više informacioni rat.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …