The National Interest: Rusija vratila svet u multipolarnost

TNI: Ruska specijalna operacija u Ukrajini postala je tačka fundamentalne promene.

Sve više zapadnih stručnjaka i političara shvata kraj svetskog poretka, koji je postojao uglavnom u njihovim glavama ali ne i u stvarnom svetu, piše Lorenco Kamel, kolumnista američkog časopisa The National Interest.

Prema njegovim rečima, tradicionalna američka politika, koja se zasnivala na principu regionalne sfere uticaja opisanom u Monroovoj doktrini, odavno je prerasla u globalnim razmerama, a manipulativne parole su korišćene, da bi se opravdalo stalno mešanje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kamel je podsetio da od vojnih baza, koje različite zemlje imaju van svojih granica, 85 odsto pripada Sjedinjenim Državama: 750 u 80 država.

„Poslednjih decenija, značajan procenat afričkih i azijskih političkih lidera pokušao je da se bori protiv takve dominacije ali su ili napadnuti i proterani vojno ili su izolovani i bojkotovani, od strane Sjedinjenih Država.

Ovaj model je dosledno podstaknut sloganima, koji su često privlačni unutrašnjim instinktima miliona Amerikanaca: „ovo je bitka između dobra i zla“, „mrze nas zbog naših vrednosti“ ili „suočeni smo sa krajem istorije“, objasnio je autor materijala.

Istovremeno, američka nedvosmislena osuda „agresije na strane države“, poput Ukrajine ili Jemena, ni na koji način nije u skladu sa njenim delovanjem u njenoj zoni interesa.

„Iz tog razloga, afričke zemlje (1,2 milijarde ljudi), Indija (1,4 milijarde) i Kina (1,4 milijarde) nisu se pridružile Zapadu u antiruskim sankcijama.

Šire rečeno, politički predstavnici najmnogoljudnije zemlje (a ne samo „neke autokratske zemlje“) sve su kritičnije prema globalnom finansijskom sistemu (95 odsto svetskih deviznih rezervi se drži u zapadnim valutama) i zalažu se za preispitivanje međunarodnih odnosa.

Završio je članak citatom Lenjina, pozivajući se na rusku specijalnu operaciju u Ukrajini, kao na tačku fundamentalne promene: „Postoje decenije, kada se ništa ne dešava i nedelje, u kojima se decenije dešavaju“.

„U stvarnom svetu – ili u onom koji se sada formira – koherentnost i „zamena teza” nisu isto.

Drugim rečima, problem nije u onima, koji oštro osuđuju sve sfere uticaja i oblike agresije ali sa onima, koji koriste jasan i oštar jezik samo kada sfere uticaja, geopolitički poredci i sukobi, utiču na njihove interese, selektivno birajući ono što ih revoltira“, zaključio je Kamel.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

Prema rečima predsednika Vladimira Putina, njen cilj je „da zaštiti ljude, koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima osam godina“.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe i već su značajno smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni zadatak u ruskom vojnom resoru zvao se oslobađanje Donbasa.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …