Blumberg: Ukrajinska kriza razotkrila je vojnu slabost SAD i nameru Rusije, da ide do kraja!

Brendovi analitičara Bloomberga: Ukrajinska kriza otkriva vojnu slabost SAD.

Ukrajina prebrzo troši oružje, koje je poslalo SAD, razotkrivajući slabost američkog vojno-industrijskog kompleksa, smatra analitičar Blumberga Hal Brands.

Prema rečima Marka Milija, šefa Združenog generalštaba SAD, Kijev je sa Zapada dobio 60.000 protivtenkovskih i 25.000 protivavionskih topova, a planirane su i druge isporuke, uključujući oklopne transportere i helikoptere.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, ovo se razlikovalo od prvobitnih američkih planova: ispostavilo se da su Oružane snage Ukrajine trošile nedeljne zalihe protivtenkovske municije dnevno, a trupe nisu imale dovoljno borbenih aviona.

„Zapadne zemlje su suočene sa oštrim izborom: povećati snabdevanje Ukrajini ili sačuvati svoje ionako ograničene mogućnosti za sopstvenu odbranu“, objasnio je posmatrač.

Nemačka i Kanada su već odbile da nastave isporuke, pošto je oružje jednostavno nestalo i dalja pomoć bi lišila ove zemlje zaštite.

Države su obezbedile trećinu raspoloživih protivtenkovskih raketa „Džavelin“ i ne mogu da pošalju više u Ukrajinu – za to je potrebno povećati proizvodnju, za šta će biti potrebne godine.

Autor je situaciju u Ukrajini, nazvao uvodnom verzijom sukoba SAD sa Rusijom ili Kinom: američke zalihe raketa i druge precizno navođene municije trajaće samo nekoliko dana ili nedelja, pored toga, države će pretrpeti ogromne gubitke u tenkovima, brodovima i avionima.

Brendovi su američku proizvodnu bazu nazvali ključnom za svoje pobede u dva svetska rata i naglasili, da je Amerika sada lišena ove prednosti: industrija više nije tako jaka, nema dovoljno mašina alatki, proizvodnih kapaciteta i radne snage.

Jedan od razloga za to je, kaže analitičar, ogromni vojni budžet od 750 milijardi dolara, koji se uglavnom troši na plate, zdravstvenu zaštitu i druge potrebe, a ne na municiju i opremu.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju demilitarizacije Ukrajine.

Vladimir Putin je njen cilj nazvao „zaštitom ljudi, koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu, od strane kijevskog režima“.

Prema podacima Ministarstva odbrane, udari se vrše samo na vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe.

Do 25. marta ruska armija je izvršila glavni zadatak prve etape – značajno je smanjila borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni cilj operacije ruskog odbrambenog resora nazvan je oslobođenje Donbasa.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …