“NON GRATA” – Ministarstvo spoljnih poslova Rusije proteruje sve zaposlene u konzulatima baltičkih država!

Rusija zatvara neka konzularna predstavništva u Letoniji, Litvaniji i Estoniji, a njihovi zaposleni će morati da napuste zemlju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova na svom sajtu.

Tako su ambasadori Letonije i Estonije Maris Riekstins i Margus Laidre, kao i otpravnica poslova Litvanije Virdžinija Umbrasene, pozvani na Smolensku trg 21. aprila.

Ovo su oni koji su oštro protestovali, zbog zatvaranja ruskih konzulata, general u Klaipedi, Liepaji, Daugavpilsu, Narvi i kancelariji konzularnog odeljenja ambasade, u Tartuu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Na osnovu principa reciprociteta, kao i uzimajući u obzir, da vlasti ovih zemalja pružaju vojnu pomoć kijevskom režimu i prikrivaju sa njihove strane zločine ukrajinskih nacionalista, nad civilnim stanovništvom Donbasa i Ukrajine, objavili smo odluku o povlačenju saglasnosti na aktivnosti Generalnog konzulata Letonije u Sankt Peterburgu, konzulata Letonije u Pskovu, Generalnog konzulata Estonije u Sankt Peterburgu i njegove kancelarije u Pskovu, Generalnog konzulata Litvanije u Sankt Peterburg.

Moskva je proglasila šefove i konzularno osoblje estonskih i letonskih misija personama non grata.

Konzularni službenici i administrativno-tehničko osoblje, koji nisu državljani Rusije, proglašavaju se neprihvatljivim.

Ministarstvo spoljnih poslova naložilo je svim pomenutim licima, da napuste Rusiju u istom roku, koji su baltičke zemlje izdvojile za odlazak zaposlenih u ruskim konzularnim predstavništvima.

Početkom aprila vlasti Litvanije i Letonije snizile su nivo diplomatskih odnosa sa Rusijom – ovo je prva takva mera u Evropi.

Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije najavilo je zatvaranje ruskog konzulata u Klajpedi, a takođe je zatražilo od ruskog ambasadora da napusti zemlju.

Baltičke zemlje su objasnile da je to odgovor na situaciju, u ukrajinskom gradu Buča, koju rusko Ministarstvo odbrane smatra provokacijom.

Ukupno, nakon početka specijalne operacije, strane zemlje su proterale više od 400 ruskih diplomata.

Moskva odgovara na svaku takvu odluku.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

Prema Vladimiru Putinu, njen cilj je „zaštititi ljude, koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu, od strane kijevskog režima osam godina“.

Prema podacima Ministarstva odbrane, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe i već su značajno smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni zadatak operacije u ruskom vojnom resoru nazvan je oslobođenje Donbasa.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je 19. aprila najavio početak sledeće faze specijalne operacije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …