Blumberg: Više kompanija iz EU ispunilo zahteve Moskve za plaćanje gasa!

Još deset evropskih kupaca gasa otvorilo je račune u ruskoj Gasprombanci, izvestio je u četvrtak Blumberg, pozivajući se na izvore bliske Gaspromu.

To je udvostručilo ukupan broj klijenata, koji se spremaju da plate ruski prirodni gas u rubljama, u skladu sa zahtevima Moskve.

Prema izvorima, ukupno 20 evropskih kompanija otvorilo je račune u ruskoj banci, a još 14 klijenata je tražilo papire potrebne za njihovo otvaranje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Odbili su da identifikuju kompanije.

Krajem marta, ruski predsednik Vladimir Putin zahtevao je da kupci iz „neprijateljskih država”, koje su sankcijama gađale rusku ekonomiju, plaćaju gas u rubljama ili im se isključe, počev od datuma dospeća plaćanja u aprilu.

Prema novom mehanizmu plaćanja, klijenti moraju da otvore dva računa – jedan u stranoj valuti i jedan u rubljama u Gasprombanci.

Kupci polažu svoju valutu po izboru na devizni račun, a zatim ruska banka pretvara valutu u rublje za plaćanje Gaspromu.

Osoba bliska Gaspromu rekla je za Blumberg, da trenutni uslovi znače, da je transakcija efektivno završena, kada kupac uplati stranu valutu Gasprombanci, pošto je naknadna konverzija u rublje automatska i ne uključuje rusku centralnu banku, koja je podložna evropskim sankcijama.

Italijanski premijer Mario Dragi izjavio je u sredu, da će kompanije moći da plaćaju gas u rubljama, bez kršenja sankcija.

„Većina uvoznika gasa je već otvorila svoj račun u rubljama kod Gasproma“, rekao je on na konferenciji za novinare, dodajući da je najveći nemački uvoznik gasa već platio u rubljama.

Osoba bliska Gaspromu kaže, da je broj kupaca, koji su platili u rubljama i dalje četiri, kao i krajem prošlog meseca.

Uplate od drugih kupaca dospevaju kasnije ovog meseca, dodao je on.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …