Stoltenberg: Rusija, ne može da pobedi u nuklearnom sukobu sa NATO!

Šef bloka predvođenog SAD nije precizirao, ko će izaći, kao pobednik.

NATO je vrlo jasno rekao Moskvi da Rusija, ne može da pobedi u nuklearnom ratu i gomila trupe na svojoj istočnoj granici, kako bi „uklonio svaki prostor za pogrešnu procenu ili nesporazum“, rekao je Rojtersu u sredu generalni sekretar bloka, predvođenog SAD Jens Stoltenberg.

„Ovo je opasna i nepromišljena nuklearna retorika“, rekao je on glavnoj urednici Rojtersa Alesandri Galoni na marginama Generalne skupštine UN, u Njujorku.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„On, dobro zna da nuklearni rat nikada, ne treba voditi i da se ne može pobediti i da će imati posledice bez presedana, po Rusiju“, dodao je on, misleći, na ruskog predsednika Vladimira Putina.

Međutim, na pitanje šta bi NATO uradio u slučaju da Rusija upotrebi atomsko oružje, Stoltenberg je rekao da to „zavisi“ od okolnosti ali da je blok, u komunikaciji sa Moskvom bio vrlo jasan da „Rusija, ne može da dobije nuklearni rat“.

„Za sada ne vidimo nikakve promene u nuklearnom stavu” Rusije, dodao je, ali NATO „veoma pažljivo prati”, ako se to promeni.

U govoru emitovanom u sredu ujutru, Putin je optužio Zapad da nastoji da rasparča Rusiju i rekao da će Moskva upotrebiti sva sredstva, koja joj stoje na raspolaganju da odbrani teritorijalni integritet zemlje – uključujući nuklearno odvraćanje, u slučaju napada oružjem za masovno uništenje.

Putin je naglasio da “ne blefira”, o tome.

Stoltenberg je insistirao, na tome da je ruski lider „napravio stratešku grešku” sa Ukrajinom i da tamošnji sukob, ne ide po njegovom planu – kako to, ionako zaključuje NATO.

On je takođe tvrdio da su ruske snage loše opremljene i da se bore sa komandom, kontrolom i snabdevanjem, dok Ukrajina ima jedinstvenu podršku kolektivnog Zapada, koju je Rusija „potpuno potcenila“.

„Mi nismo strana u sukobu ali podržavamo Ukrajinu“, insistirao je Stoltenberg.

NATO je podržao vladu u Kijevu novcem, oružjem, obukom i obaveštajnim podacima, prema brojnim zapadnim zvaničnicima i medijima.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

New York Times: Evo zašto Ukrajina žuri sa izvođenjem ofanzivnih operacija…

Rusija i Amerika su priredile političku „prozivku“, koju bi trebalo da čuju u Kijevu. Govor …