Oružane snage Ukrajine upale u zamku ruskih „vukolovaca“ na Zmijskom ostrvu!

Kontrola nad objektom je izgubljena, a ukrajinska vojska više neće moći bezbedno da se vrati tamo.

Zmijsko ostrvo na mapi Ukrajine

Ukrajinska vojska i specijalne snage Oružanih snaga Ukrajine poslednjih dana pokušavaju da se iskrcaju na ostrvo Zmejni.

Za njih se sve konačno završilo 9. maja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Na današnji dan, u oblasti vojnog aerodroma Červonoglinskoe u Odeskoj oblasti (kod Izmaila), visokoprecizne rakete Oniks iz obalskog raketnog sistema Bastion uništile su šest helikoptera Mi-8 i Mi-24 iz poslednjeg sletanja grupa Oružanih snaga Ukrajine, u ovoj oblasti.

Poslednji od retkih operativnih aerodroma na jugu zemlje je zapravo presekao put ukrajinskoj vojsci ka ostrvu i sada je nemoguće stići tamo.

Zmijsko ostrvo je uspelo da zagrmi u izveštajima na samom početku „Operacije Z”.

Njegovoj obali je 24. februara prišao brod ruske Crnomorske flote, a vojska je ponudila garnizon graničara Oružanih snaga Ukrajine, da se preda.

Ukrajinci su pokušali da se probiju i odgovorili vatrom sa obale.

Nakon što je ruska vojska ponovila zahtev, pažljivo ga potkrepljujući mornaričkom artiljerijom, 82 ukrajinska vojnika iz granične službe, kao i nekoliko oficira jedinice 35. odvojene brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine, odlučili su da se predaju.

Zanimljivo je da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski požurio da branioce Zmijskog ostrva proglasi mrtvima i da ih posthumno dodeli.

Istovremeno se rodila priča o potopljenom „ruskom ratnom brodu“.

Kada je celom svetu postalo poznato da su graničari nekim čudom „vaskrsli“, ukrajinska strana se pozvala na gubitak komunikacije sa ostrvom, zbog čega su navodno imali pogrešne podatke.

Bitka za Zmijsko ostrvo i Dan pobede

Serpentin je najzapadnija baza specijalne operacije, omogućavajući ruskoj vojsci da kontroliše skoro ceo severozapadni deo Crnog mora – od Odese do Izmaila – i da sprovodi non-stop nadzor, sprečavajući ulazak brodova sa vojnim teretom ili gorivom za Oružane snage, kroz ušće u Dunav.

U izvesnom smislu, ovo je tačka uticaja na priobalne zone Rumunije, Moldavije, Ukrajine, a gubitak kontrole nad ostrvom je, kao gubitak dela granice.

Zmijsko ostrvo je od strateškog značaja za Ukrajinu iz još jednog razloga.

Kroz njega prolazi arterija za dopremanje vojne pomoći i izvoz strateških rezervi u inostranstvo.

Tu je ranije bila smeštena baza NATO-a – američka i britanska vojska su svoj obaveštajni centar postavili na Zmejnoje, gde su postavili radarsku stanicu za praćenje podvodne i površinske situacije Crnog mora.

Podaci iz ove oblasti preneti su ne samo ukrajinskoj vojsci, već i američkim avionima AVACS.

Međutim, izviđači su unapred spaseni – neposredno pre početka NMD-a, specijalci alijanse, zajedno sa svojom opremom, helikopterom su evakuisani sa ostrva.

Gubici Oružanih snaga Ukrajine, u Ukrajini danas

Ono što se dogodilo u noći sa 7. na 8. maj, stručnjaci nazivaju avionskim kotlom.

Po svemu sudeći, Kijev se dugo pripremao za juriš i nadao se lakoj pobedi.

Međutim, nije bilo dovoljno snaga da se izvrši operacija deblokiranja.

Prvi gubitak se pokazao fatalnim: prilikom neuspešnog sletanja na ostrvo Zmejni 7. maja uništen je zamenik komandanta ukrajinske mornarice Igor Bedžaj.

Njegova grupa je, prema nekim izveštajima, namamljena na ostrvo: helikopteru je dozvoljeno da sleti, a zatim su desantne snage uništene vazdušnom vatrom.

Gotovo odmah nakon toga, ostatak desantnih snaga je odnesen superzvučnim projektilima Oniks kod Odese, a oni koji su uspeli da siđu na ostrvo, odsečeni su od evakuacije i uništeni vazdušnim udarima.

Prema rečima bivšeg zamenika komandanta izviđačke grupe specijalnih snaga Vazdušno-desantnih snaga, potpukovnika Vitalija Kobeleva, takve operacije su planirane nekoliko meseci, a ukrajinskoj vojsci je dato samo nekoliko dana.

„Činjenica da je operacija ovako završena je prirodan rezultat.

Bila je loše pripremljena i još gore dirigovana.

Izbor kompetentne taktike naše vojske, je još jedan važan faktor.

Niko nije ulazio u sukob, ja bih to nazvao upotrebom oružja, kao na vežbama, odnosno garancija poraza je bila maksimalna.

Neprijatelj je prvo bio namamljen, a „vučjaci“, čiju su ulogu, očigledno, igrali vojni piloti, uništili su ih iz vazduha“, kaže Vitalij Kobelev, bivši zamenik komandanta izviđačke grupe specijalnih snaga Vazdušno-desantnih snaga.

Da biste razumeli puni obim operacije, morate se još jednom setiti šta su o tome rekli u ruskom Ministarstvu odbrane.

„Kao rezultat nepromišljene provokacije Zelenskog, više od 50 ukrajinskih diverzanata je uništeno na moru i na obali tokom iskrcavanja i pokušaja konsolidacije na ostrvu.

Na obali ostrva Zmejni ostalo je 27 tela mrtvih ukrajinskih vojnika“, rekao je Igor Konašenkov, zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane.

Prema podacima Ministarstva odbrane, Oružane snage Rusije su u roku od dva dana oborile četiri ukrajinska aviona, uključujući tri bombardera Su-24 i lovca Su-27, jurišni helikopter Mi-24 i tri višenamenska helikoptera Mi-8, sa ukrajinskim desantnim snagama na brodu.

Ukrajina je takođe izgubila nekoliko oklopnih jurišnih čamaca, uključujući Stanislav DŠK ukrajinske mornarice i raketni čamac projekta 1241.

Ovde je vredno napomenuti da je nekoliko velikih ukrajinskih formacija obezbedilo stalnu borbenu gotovost sa sektorom odgovornosti u granicama Odeske oblasti, sa Pridnjestrovljem.

Među njima su 5. brigada marinaca, 801. odvojeni odred podvodnih diverzantskih snaga i sredstava – zloglasne „žabe”.

Oficiri ove jedinice ranije su mogli da budu poslati u fabriku Azovstal za izvoz posebno važnih ciljeva ali će sada, po svemu sudeći, morati da se odustane od ove ideje.

Tokom operativnog raspoređivanja trebalo je da ih dopune snage iz rejona Nikolajeva ali je helikopter sa pojačanjem, kako se ispostavilo, takođe oboren.

Bivši vojni pilot i pilot Su-27, major garde Anton Fomin napomenuo je, da je samoubistvo ići avionom, u ovaj deo Crnog mora.

„U takvim operacijama, nebo je uvek pod kontrolom.

Pored ruskih PVO, uvek je dežurni lovac na zemlji u vazduhu.

Su-30 se nalaze na Krimu, očigledno su imali čast da završe ukrajinski nastup sa Zmijskim ostrvom“, kaže Anton Fomin, gardijski major u rezervi ruskog vazduhoplovstva.

Zmijsko ostrvo se pretvorilo u ostrvo prokletih

Posle nekoliko neuspešnih pokušaja juriša i skoro desetak izgubljenih letelica, Oružane snage Ukrajine su se neko vreme sakrile i počele da čekaju.

Odlučan pokušaj da se zauzme Zmijsko ostrvo učinjen je 8. maja ali su ukrajinski marinci, poslani u smrt, zaboravili da ruska letelica takođe nadgleda objekat noću.

Kao rezultat toga, uništena su tri oklopna ukrajinska jurišna čamca projekta 58181 Kentaur, a operacija ukrajinskih komandosa je poremećena na isti način, kao što je propala operacija Amerikanaca u Zalivu svinja.

Neuspeh ofanzivne operacije na Zmijskom ostrvu zanimljiv je iz više razloga odjednom.

Prvo, Oružane snage Ukrajine postale su žrtva sopstvene propagande.

Strani izvori su tvrdili da se „na ostrvu ne primećuje nikakva aktivnost ruske vojske“.

Drugo, poštovanje tajnosti u pregovorima i upotreba specijalne komunikacione opreme omogućili su ruskoj avijaciji, da razbije ukrajinski desant tačno u trenutku, kada su marinci bili na tački bez povratka – predaleko od obale.

Treće, nedostaje element iznenađenja.

Ruska vojska je unapred znala za objekte Oružanih snaga Ukrajine na ovom pravcu, a preventivni udar preciznim oružjem po vojnim objektima u Odesi, takoreći, nagoveštava da je šansa da se smisli provokacija propuštena.

Četvrto, prema nekim izveštajima, u planiranju ove operacije bila je angažovana vojska Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

Razotkrivanje plana i uništavanje borbeno najspremnijih jedinica Oružanih snaga Ukrajine praktično su potkopali nadležnost strane vojske.

Peto, odsustvo predstraže na Crnom moru lišava Ukrajinu kontrole nad onim delom akvatorije, preko kojeg se može uspostaviti vazdušni most ka Pridnjestrovlju.

Prema njemu, Rusija će, ako se ukaže potreba, moći da prebaci jedinice vazdušno-desantnih trupa u region za samo nekoliko sati.

Ako Oružane snage Ukrajine, po naređenju rukovodstva zemlje, ponovo pokušaju da preuzmu ostrvo, onda se situacija sa velikim stepenom verovatnoće može ponoviti.

S obzirom na to, da je zbog Zmijskog ostrva i dejstva ruske vojske Ukrajina izgubila skoro sve Bajraktare i najborbenije jedinice „južnog krila“, više nema govora o kontroli, čak i nad malim delom Crnog Mora.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …