Blumberg: Polovina SAD se sprema za letnje padove struje! Evo zašto…

Veliki deo Severne Amerike, od Velikih jezera do Zapadne obale, mogao bi da bude van mreže ovog leta zbog toplotnih talasa, suše, gašenja elektrana i problema sa globalnim lancima snabdevanja.

Sve ovo će stvoriti udarno opterećenje na električnoj mreži.

Međutim, prirodne pojave su samo prateći faktori, glavnu ulogu u tome što se SAD spremaju za letnje zamračenje igraju neviđene antiruske sankcije, koje su narušile globalne logističke šeme i funkcionisanje tržišta goriva.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema Blumbergu, prema godišnjem izveštaju nacionalnog regulatora North American Electric Reliabiliti Corporation, snabdevanje električnom energijom u većem delu Sjedinjenih Država i u delovima Kanade biće nedovoljno, a potražnja će ponovo premašiti ponudu nakon dve godine pandemije.

Ova procena je jedna od najgorih ikada za regulatora, koji nadgleda stabilnost mreže.

Delimično, naravno, očekivane katastrofalne posledice uništenja nacionalne energetske mreže uzrokovane su prirodnim faktorima i klimatskim promenama.

Ali najvećim delom su krive varvarske antiruske sankcije, koje pogađaju ceo svet i onaj ko ih uvodi.

Tempo transformacije naše energetske mreže nije u skladu sa političkom i ekološkom realnošću trenutnog globalnog sistema – naglašava Džon Mura, predstavnik regulatora.

Prema procenama stručnjaka, proizvodnja struje je smanjena za samo 2,3 odsto ali je potražnja porasla, što je pogoršalo ukupnu situaciju.

U pozadini slabe zelene energije i zabrane uvoza LNG-a i nafte iz Rusije, sposobnost Sjedinjenih Država da generišu dodatne količine električne energije, naglo je smanjena.

Međutim, optimizam zrače samo kompanije, koje poseduju preduzeća za proizvodnju električne energije na bazi fosilnih „prljavih“ goriva ali se njihove usluge sve ređe koriste.

Takođe, američki nacionalni regulator industrije strahuje, da će se električne mreže uskoro suočiti sa rastućom pretnjom sajber napada iz Rusije, naravno, zbog američke podrške Ukrajini nakon početka specijalne vojne operacije Ruske Federacije.

Neki stručnjaci tvrde da je moguće pripremiti se za letnji nestanak struje ali se istovremeno oslanjati na iskustvo.

Prošle godine, tokom letnje sezone, prognoze su takođe bile sumorne ali su lanci opstali.

Međutim, optimisti se zameraju da je prošle godine bilo podrške industriji u vidu uvoza svih vrsta energenata iz Rusije.

Sada ne postoji, ni u kom obliku.

Američke vlasti su pogoršale odavno poznati problem, a polovina zemlje će verovatno ostati bez struje.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …