Krah države?

Bugarsko ministarstvo finansija je saopštilo da toj zemlji preti bankrot i da postoji rizik stabilnosti za fiksni kurs bugarskog leva prema evru.

Vršioc dužnosti ministra finansija Rosica Velkova-Želeva je u izveštaju navela da pristupanje Bugarske Evrozoni mora biti odloženo na neodređeno vreme.

Kaže da bi pomoglo zaduživanje kod MMF-a kako bi se sačuvala fiskalna stabilnost ali da to može da nametne ozbiljna finansijska ograničenja i da će u toj situaciji prihodi biti zamrznuti, prenose bugarske Novinite.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

”Procene, koje je izradilo Ministarstvo finansija pokazuju da, ukoliko se održe na snazi politike usvojene 2022. godine i odraze fiskalni efekti propisa, koji su stupili na snagu, kojima se unapred određuju prihodi i rashodi, efekat za 2023. godinu podrazumeva značajno pogoršanje budžetskog bilansa u javnoj upravi u iznosu od 6,9 odsto BDP-a”, rekla je Velkova-Želeva.

Ona je naglasila da je kao rezultat mera, koje je usvojila skupština koja je izabrala vladu sa premijerom Kirilom Petkovim i ministrom finansija Asenom Vasilevim, ”došlo do značajnog povećanja budžetskih rashoda za 2023. i na srednji rok deficiti su ponovo na oko 6 ili 7 odsto BDP-a”.

Novinite prenose da, ukoliko se zadrže zacrtani negativni trendovi deficita, povećava se mogućnost ubrzanog približavanja predviđenim gornjim granicama javnog duga od 60 odsto BDP-a.

”Da bi prevazišla rizike, Vlada treba da uloži sve napore da se pridržava digitalnih fiskalnih pravila i ograničenja iz Zakona o javnim finansijama, odnosno da predloži trajne mere konsolidacije prihoda i rashoda kako bi se dostigli ciljni nivoi deficita za period 2023-2026.”, zaključila je Velkova-Želeva.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Dodik: Nemačka svoje masovne zločine pokušava da opere podmetanjem genocida Srbima!

Republika Srpska na Bezbednosnom forumu u Sankt Peterburgu tretirana je sa velikom važnošću, istakao je …