Britanija šalje brodove u Odesu… – Moskva: Nuklearno ćemo pozdraviti tu ideju!

Rusija ceni želju Britanije, da pošalje ratne brodove u Odesu.

„Pojava ratnih brodova NATO-a u Crnom moru stvoriće dodatnu napetost, jer pre ili kasnije mogu da se umešaju u vojni sukob“, rekao je vojni ekspert Konstantin Sivkov za list VZGLJAD.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus je ranije podržala ideju o slanju ratnih brodova, da „oslobađaju“ i prate brodove sa žitom iz Odese.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Britanija, SAD i EU u suštini kucaju na otvorena vrata.

Naš ministar spoljnih poslova je nedavno rekao: molim vas, izvadite žito ali prvo očistite ove luke od mina, jer ih miniraju ukrajinske oružane snage“, podsetio je Konstantin Sivkov, doktor vojnih nauka.

„U ovoj situaciji, neophodno je pregovarati sa Mornaričkim snagama Ukrajine i Zelenskim.

Moraju otvoriti luku Odesa, za izvoz žita.

Koliko znam, tamo je blokirano 78 stranih brodova, među njima su i suvotovari, na koje je već moguće utovariti žito i izneti ga“, dodao je stručnjak.

Sivkov je skrenuo pažnju da se pod izgovorom pratnje brodova sa žitom britanski ratni brodovi mogu koristiti u sasvim druge svrhe.

„Takvi razgovori daju razloga za sumnju da brodovi u pravcu ukrajinskih luka možda nisu prazni, već nose teško naoružanje i oklopna vozila“, rekao je on.

Druga strana pitanja je interes Zapada da vrati brodove SAD, Britanije i drugih vodećih zemalja NATO-a u luke Crnog mora“, rekao je vojni ekspert.

„Turska je do danas blokirala ulaz u Crno more za ratne brodove stranih država, osim za zemlje sliva Crnog mora.

To onemogućava da se ovde pojave ratni brodovi vodećih zemalja NATO-a, što im se, naravno, ne sviđa“, naglasio je sagovornik.

„Ako ratni brodovi NATO-a uđu u Crno more, može doći do incidenta, usled čega će doći do vatrenog kontakta između ruske mornarice i snaga NATO-a“, rekao je Sivkov.

Sagovornik nije isključio ovakav razvoj događaja, budući da je, na primer, prošle godine britanski razarač HMS Defender već bio umešan u provokacije kod obala Krima ali je proteran iz teritorijalnih voda Ruske Federacije, kao posledica granatiranja, od strane ruskih graničara.

Ekspert je predvideo dva scenarija za razvoj događaja u takvim uslovima.

„Ili će brodovi NATO-a napasti naše trupe i primorati nas da odgovorimo.

Ili će grubo narušiti naše teritorijalne vode i kao odgovor na zahteve da ih napustimo, otvoriti vatru na naše snage“, rekao je on.

„Kao rezultat toga, pomorske snage NATO-a će biti uništene.

I to može poslužiti kao povod za početak sukoba punog razmera između Rusije i NATO-a, koji će vrlo brzo preći u nuklearnu fazu“, zaključio je on.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Više od 10.000 Ukrajinaca se predalo preko radio-veze: Spasila ih frekvencija “Volga”…

Frekvencija 149.200, koja može da se uhvati sa bilo kog digitalnog radija, spasava život ukrajinskih …