Mediji: Kineski brodovi ušli u teritorijalne vode Tajvana i započeli blokadu ostrva!

Situacija oko Tajvana i dalje je napeta. Ministarstvo odbrane Tajvana je 6. avgusta saopštilo da je 20 aviona Ratnog vazduhoplovstva PLA ušlo u zonu protivvazdušne odbrane ostrva, a 14 brodova mornarice PLA izvelo je vežbe u tajvanskim teritorijalnim vodama.

Ministarstvo je pojasnilo da je Peking rasporedio jedan avion manje, nego dan ranije.

Istovremeno, od navedenog broja aviona, 18 su lovci (4 jedinice J-11, 4 jedinice J-16 i 10 jedinica Su-30), od kojih je 14 prešlo srednju liniju, Tajvanskog moreuza.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Takođe, u opasnoj provokaciji učestvovali su i jedan teški vojno-transportni avion I-20 i jedan protivpodmornički avion, NR Kine.

Tajpej je organizovao vazdušne patrole za praćenje operativne situacije na nebu i u vodama oko ostrva, a takođe je rasporedio sisteme protivvazdušne odbrane, SCRC i artiljeriju na obali i brodovima.

Najstariji list na engleskom jeziku u Hongkongu, SCMP, nazvao je manevre, koje je izvela vojska kopnene Kine “efikasnom blokadom Tajvana”.

Publikacija je pojasnila da je Peking produžio vežbe oko ostrva, do 15. avgusta.

Istovremeno, američka agencija Asošiejted pres takođe smatra da je blokada Tajvana od strane NR Kine, koju su ranije predvideli mnogi stručnjaci, već počela.

Mediji su skrenuli pažnju na činjenicu da su tajvanske vlasti bile prinuđene da otkažu letove, pošto PLA nije zaustavila manevre, već ih je produžila i mogla da ih ponovi.

Sa dostavom tamo, takođe, nije sve bezbedno.

Štaviše, akcije Pekinga su povećale rizik od prekida u snabdevanju čipovima, koji se proizvode na Tajvanu i koji su potrebni mnogim kompanijama širom sveta za proizvodnju različitih proizvoda.

Reagovao na ono što se dešavalo i posao.

Američka kompanija “Apple”, koja želi da smanji svoju zavisnost od kontinentalne Kine, proizvodiće pametne telefone serije 14, uključujući iPhone 14, iPhone Mak i iPhone 14 Pro Mak, u Indiji na proizvodnom mestu u vlasništvu tajvanske kompanije Fokconn.

Ako ovo postane trend, onda bi Kina mogla izgubiti status glavne svetske fabrike.

Mnogi u SAD bi hteli da presele fabrike u Indiju, Vijetnam, Bangladeš i druge zemlje južne i jugoistočne Azije, uključujući Mjanmar (Burmu) ali nakon promene tamošnje vojne moći.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …