Šef NATO-a prepustio odluku o Finskoj i Švedskoj, Turcima!

Malo je verovatno da će dve zemlje postati kandidati, ako ne odgovore Turskoj, kaže Jens Stoltenberg.

Finska i Švedska verovatno neće postati kandidati za članstvo u NATO-u na predstojećem samitu alijanse 28-30. juna ukoliko ne ispune zahteve Turske, saopštio je generalni sekretar bloka Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare sa španskim medijima u četvrtak.

Šef NATO-a je priznao stav Ankare protiv prihvatanja Švedske i Finske u blok i pozvao na razgovor i rešavanje zabrinutosti i zahteva Turske.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ankara se protivila pristupanju dve nordijske zemlje vojnom savezu predvođenom SAD, navodeći njihovu podršku, onim što Turska smatra terorističkim organizacijama, odnosno Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK) i Gulenovom pokretu (FETO).

Turska zahteva da ove dve nacije primene istu terorističku oznaku za ove grupe i izruče ljude, povezane sa tim organizacijama.

„Nijedna zemlja nije toliko patila od terorističkih napada kao Turska“, rekao je Stoltenberg i dodao da je „Turska važan saveznik i kada saveznik ima zabrinutosti, o tome treba razgovarati i problem rešiti“.

On je napomenuo da se tako radi u NATO-u, podsećajući da je status kandidata za članstvo Republike Severne Makedonije odugovlačen više od 10 godina zbog veta Grčke, koja je navela zabrinutosti slične turskoj i da je to pitanje, na kraju rešeno.

„Švedska i Finska mogu da učestvuju, kao zemlje gosti na Samitu NATO-a, koji će se održati u Madridu ali ako ne odgovore na zahteve Turske pre 28. juna, biće teško ispuniti njihovu želju da postanu zemlja kandidat“, rekao je Stoltenberg ističući, da želi, da ovo bude „brz proces” i da za to ima još dovoljno vremena.

Dve nordijske države su odlučile da raskinu sa svojom istorijom neutralnosti 15. maja, navodeći rusku vojnu operaciju u Ukrajini, kao motivaciju da se pridruže NATO-u.

Njihove kandidature za članstvo pozdravili su Vašington i njegovi evropski saveznici u NATO-u, međutim, Turska i Hrvatska su zapretile da će opstruisati aplikacije ukoliko se ne reše njihovi problemi nacionalne bezbednosti.

Moskva je nazvala prijave Švedske i Finske „ozbiljnom greškom sa dugotrajnim posledicama“ ali je navela da su njihove aspiracije za NATO i dalje manje zabrinjavajuće od onih Ukrajine, čije bi potencijalne teritorijalne pretenzije mogle predstavljati „ogromnu opasnost za ceo kontinent“, ako bi primljen u blok.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kirbi nazvao ruske zvaničnike prodavcima stajnjaka, zbog terorističkih tvrdnji!

Portparol Bele kuće Džon Kirbi dao je bezobrazluke o ruskim zvaničnicima koji dozvoljavaju ukrajinski trag …