Kina ljuta na SAD i njenog saveznika! – Imate li obraza?

Peking kritikuje zabrinutost, zbog svoje povećane aktivnosti u pacifičkom regionu, kao iskrivljenu i klevetničku.

Kina je kritikovala nedavne komentare predsednika SAD Džoa Bajdena i novozelandske premijerke Džasinde Ardern u vezi sa povećanom aktivnošću Pekinga u regionu Pacifika, nazvavši to grubim mešanjem u unutrašnje stvari Kine.

Bajden i Ardern sastali su se u utorak u Vašingtonu, gde su objavili zajedničku izjavu, u kojoj izražavaju zajedničku zabrinutost, zbog nedavnog bezbednosnog sporazuma Pekinga sa Solomonovim Ostrvima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Uspostavljanje stalnog vojnog prisustva na Pacifiku od strane države, koja ne deli naše vrednosti ili bezbednosne interese suštinski bi promenilo strateški balans regiona i predstavljalo zabrinutost za nacionalnu bezbednost obe naše zemlje“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

„Imamo još posla na ovim pacifičkim ostrvima“, rekao je Bajden pre sastanka sa Ardernom, koji je izjavio da su i SAD i Novi Zeland čvrsto usklađeni u „napretku pacifičkih vrednosti i fokusa, koji su lideri pacifičkih ostrva odredili za sebe“.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova osvrnulo se na ove izjave, insistirajući da su one ocrnile Kinu i grubo se mešale u unutrašnje stvari Pekinga.

„Primili smo k znanju relevantnu zajedničku izjavu, koja iskrivljuje činjenice i kleveta redovnu saradnju Kine sa zemljama Okeanije“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan, dodajući da je „ovo grubo mešanje u unutrašnje stvari Narodne Republike Kine, protiv čega oštro protestujemo.

Tesperson je naglasio da će sporazum Kine sa Solomonovim Ostrvima imati pozitivan efekat na miran razvoj Okeanije i da bezbednosna saradnja između dve zemlje nije usmerena ni protiv jedne druge nacije.

„Ne nameravamo da tamo gradimo vojne baze“, insistirao je Džao.

Bez obzira na to, bezbednosne veze između Solomonovih ostrva i Kine posebno su zabrinjavale SAD i njihovog pacifičkog saveznika Australiju, koja se nalazi na manje od 2.000 km od Solomonovih ostrva.

Australijski premijer Skot Morison izjavio je da je potencijalna kineska vojna baza na ostrvima „crvena linija“, koja se neće tolerisati.

Međutim, ni on, ni Vašington nisu jasno stavili do znanja, kako bi mogli da odgovore na takvo kinesko prisustvo u regionu.

U međuvremenu, premijer Solomonskih ostrva Manaseh Sogavore rekao je svom parlamentu da su protivnici novog bezbednosnog pakta sa Kinom, koje nije pomenuo po imenu, pretili ostrvskoj državi mogućom invazijom.

Australijski premijer je demantovao ove tvrdnje i insistirao da će njegova zemlja “mirno” odgovoriti, na dogovor.

Prošle nedelje, Peking je najavio da će povećati saradnju sa Solomonskim ostrvima i „nastaviti veću saradnju koja će ispuniti zajedničke interese i obaveze“, uključujući regionalni „mir i bezbednost“.

„U trenutnim okolnostima unilateralizma i hegemonijskog maltretiranja, Kina je voljna da konsoliduje jedinstvo i saradnju sa zemljama u razvoju, uključujući Samou, zajednički štiti legitimna prava zemalja u razvoju i insistira na istinskom multilateralizmu“, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, u subotu.

Vang je trenutno na diplomatskoj turneji po pacifičkom regionu, jer Kina pokušava da poveća svoju ekonomsku i bezbednosnu saradnju u regionu.

Peking je predložio nekoliko širokih sporazuma brojnim pacifičkim ostrvskim državama, međutim, mnoge su ostale oprezne, navodeći zabrinutost, da bi aktivno prisustvo Kine u regionu moglo dovesti do geopolitičkih tenzija sa SAD i njihovim saveznicima.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …