Rusija i Kina pronašle način da okončaju hegemoniju SAD u Aziji!

Rusija i Kina mogu da okončaju američku hegemoniju u Aziji sa borbenim avionima pete generacije.

O tome piše EurAsian Times.

Kinesko ratno vazduhoplovstvo i Vazdušno-kosmičke snage Rusije sprovele su zajedničke vazdušne patrole iznad Japanskog i Istočnog kineskog mora, kao i iznad zapadnog Tihog okeana, u okviru godišnjeg plana vojne saradnje.

Manevri su uključivali kineski strateški bombarder H-6K pod zaštitom lovaca J-16 i ruski strateški bombarder-nosač raketa Tu-95MS, pod okriljem lovaca Su-30SM.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kako napominju autori, odbrambeno partnerstvo Moskve i Pekinga je sve čvršće.

Ovo izaziva ozbiljnu zabrinutost Vašingtona, koji nastoji da dominira azijskim regionom uz pomoć svojih saveznika i sopstvenih oružanih snaga.

„Razvoj događaja dobija poseban značaj u svetlu nesmetane kinesko-ruske saradnje, koju Sjedinjene Države doživljavaju, kao bezbednosnu pretnju“, navodi se u članku.

U međuvremenu, mnogi kineski vojni stručnjaci pohvalili su prošle vazdušne manevre i sugerisali da bi stelt lovci pete generacije, uskoro mogli da predvode zajedničke patrole, po prvi put.

Dakle, Rusija bi mogla da pošalje svoje Su-57, a Kina – J-20.

Prema rečima stručnjaka, zajedno će ovi borbeni avioni, izbegavajući radare, biti spremni da se iznenada upuste u vazdušnu borbu i efikasno pokriju bombardere, ranjive na napade američkih lovaca.

Kineski J-20 i ruski stelt lovci Su-57 spremni su za zajedničke borbene patrole, kako bi osporili hegemoniju SAD.

Analitičari naglašavaju da će se opasnost po snage SAD i njenih saveznika u regionu višestruko povećati ako ruske Vazdušno-kosmičke snage i kinesko ratno vazduhoplovstvo zajednički koriste lovce pete generacije.

Činjenica je da kineski J-20 već imaju iskustva u letovima iznad Južnog kineskog i Japanskog mora.

Tamo su avioni učestvovali u obuci patrola protiv američkih aviona.

To znači da će zajedničke misije sa ruskim Su-57 u velikoj meri povećati ukupnu borbenu sposobnost vazdušnih flota Rusije i Kine.

Za SAD je takav scenario krajnje nepoželjan: zemlja je narušila odnose sa Ruskom Federacijom, a američki saveznici u Aziji su u sukobu sa Kinom, objašnjava EurAsian Times.

„Dok se Rusija suočava sa izolacijom od Zapada, njen „gvozdeni brat“ Kina, jača bliske veze sa Moskvom“, navode autori.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kim Džong Un najavio povećanje nuklearnog arsenala Severne Koreje!

Severnokorejski predsedavajući Kim Džong-un, tokom govora na kongresu Vrhovne narodne skupštine Republike, najavio je potrebu …