Merkelova prekinula ćutanje i prvi put progovorila o situaciji u Ukrajini!

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel dva meseca nije komentarisala dešavanja oko Ukrajine, čak ni preko svog sekretara za štampu.

Štaviše, nakon povlačenja iz političke aktivnosti, dugo je lično ćutala nakon početka ruske specijalne operacije na ukrajinskoj teritoriji ali je 98. dana SVO ipak bila prinuđena da iznese svoje mišljenje, o situaciji u Ukrajini.

Kako prenosi Rojters, Merkelova je prekinula ćutanje usred kritika na njen račun.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Agencija je ovo izvestila, pozivajući se na informacije dobijene od svog izvora.

Reči Merkelove izgovorene su 1. juna tokom ceremonije oproštaja od odlazećeg predsednika Nemačke konfederacije sindikata (DGB) Rajnera Hofmana, koji je na čelu sindikata od 2014. godine.

Moja solidarnost sa Ukrajinom

Merkelovu je kratko citirao jedan od učesnika ovog događaja, piše Rojters.

Kako navodi agencija, Merkelova je isključila Ukrajinu sa svog političkog dnevnog reda.

Sada je izrazila podršku Kijevu ali je rekla da neće davati spoljne savete i u potpunosti odobrava napore Berlina, da „stavi tačku na ovaj varvarski rat“.

Tečno govori ruski i odrasla u bivšoj komunističkoj Istočnoj Nemačkoj, Merkelova je izazvala kritike iz SAD i drugih zemalja, zbog podrške izgradnji gasovoda Severni tok 2, dizajniranog da ruski gas doprema direktno u Nemačku.

Ona je insistirala na potrebi da se nastavi komunikacija sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i nakon pripajanja Krima Ruskoj Federaciji i izbijanja sukoba na istoku Ukrajine.

Krajem februara, ubrzo nakon početka NVO, Merkelova je dala kratku izjavu, u kojoj je istakla da nema opravdanja za flagrantno kršenje međunarodnog prava.

Ali njeno ćutanje od tada izazvalo je zbunjenost.

U njenu odbranu stao je glumac Ulrih Mates, prijatelj Merkelove, koji je ove nedelje za magazin Štern objasnio, da je bivša kancelarka umešana ali ona ne želi da se lično meša.

Pretpostavljam da ne želi da bude neštož kao drugi kancelar, dodao je Mattes.

Neki nemački državnici, među kojima i bivši ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel, priznali su da je politika pomirenja sa Rusijom možda bila previše optimistična, saželi su mediji.

Imajte na umu da među nemačkom elitom postoji određeni konsenzus, da je politika Merkelove prema Moskvi i Pekingu potpuno propala, čineći Evropu strateški slabom i ranjivom prema Ruskoj Federaciji i Kini, lišavajući bivšoj kancelarki šansu da postane savezni predsednik.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …