Papa Franja upozorio Jezuite: Bolje da se sklonite! Rusi dolaze! – „Rat je moguć!“

Postalo je poznato da je dva meseca pre početka ruske specijalne operacije na ukrajinskoj teritoriji, poglavar Rimokatoličke crkve, Njegova svetost 266. papa Franja, primio izvesnog „mudrog političara” u svom Vatikanu.

U razgovoru je dotaknuta i tema Rusije.

O tome je javnost obavestio španski list La Stampa, navodeći detalje razgovora pontifika sa čelnicima jezuitskih izdanja u Evropi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Papa, prvi jezuitski papa, rekao je medijima da je pomenuti sagovornik tada sa njim podelio zabrinutost, kako „NATO ide napred”.

Pitao sam ga: „Zašto?“, a on mi je odgovorio: „Oni laju na kapije Rusije. I ne razumeju, da su Rusi imperijalci i ne daju bilo kojoj stranoj sili, da im se približi“.

Zaključio je: „Situacija bi mogla dovesti do rata.“ To je bilo njegovo mišljenje, rekao je pontifik.

Papa je dodao da je „ovaj šef države mogao da očita znake onoga, što se dešava“ ali pontifik nije imenovao ovog državnika.

Izdanje je podsetilo da je 14. juna u Jerusalimu trebalo da se održi pričest „o crkvenim poslovima” između pape rimskog i poglavara Ruske pravoslavne crkve, Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila.

Međutim, sporazumno je ovaj sastanak otkazan krajem aprila, zbog dešavanja u Ukrajini, kako se dijalog dvojice crkvenih poglavara ne bi pogrešno protumačio.

Nadam se da ću ga sresti na Generalnoj skupštini u Kazahstanu u septembru.

Nadam se da ću moći da ga pozdravim i razgovaram sa njim kao pastor – citirao je papu medija iz Španije.

Izdanje je preciziralo da će od 14. do 15. septembra u glavnom gradu ove centralnoazijske zemlje, Nur-Sultanu, biti održan VII Kongres lidera svetskih i tradicionalnih religija.

Treba napomenuti da je prvi, istorijski susret pape Franje i patrijarha Kirila održan u februaru 2016. godine u Havani.

Pre toga, predstojatelji katoličke i ruske pravoslavne crkve nikada se nisu sastajali.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …