Bajden odbacio “crvene linije” Rusije! – Spremite se za rat!

Američki predsednik Džo Bajden obećao je da će održati duge razgovore sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom o pitanju Ukrajine ali insistira da neće prihvatiti nikakva upozorenja o „crvenim linijama“ iz Moskve.

„Svesni smo ruskih postupaka [u vezi sa Ukrajinom] već duže vreme i očekujem da ćemo imati dugu diskusiju sa Putinom“, rekao je Bajden u petak uveče na odlasku za Kemp Dejvid.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ne prihvatam ničije crvene linije“, dodao je predsednik očigledno pozivajući se na stav, koji je Moskva ponovo potvrdila ranije ove nedelje, pošto je nekoliko zapadnih publikacija sugerisalo da je vojni obračun u Ukrajini neizbežan.

U četvrtak je rusko ministarstvo spoljnih poslova ponovo tvrdilo da je NATO dao uveravanja, da se neće pomeriti ni za inč, dalje na istok na kraju Hladnog rata.

Uprkos tom obećanju, nastavio je da se širi, obuhvatajući nove države članice, koje su sve bliže ruskim granicama, pri čemu je Ukrajina u više navrata izrazila interesovanje za pridruživanje bloku poslednjih godina.

Ministarstvo je naglasilo da bi „jedina opcija za rešavanje trenutne situacije“ bila da NATO isključi svako dalje, takvo širenje i da zaustavi svoje tekuće vojno nagomilavanje na pragu Moskve.

Prošlog meseca, Bajdenova administracija je upozorila evropske zvaničnike da bi Rusija mogla da razmišlja o „invaziji“ na istočnu Ukrajinu, a državni sekretar Antoni Blinken zapretio je „ozbiljnim posledicama“ u slučaju bilo kakve „agresije“.

Moskva je odbacila ta predviđanja kao neosnovana ali je izrazila zabrinutost zbog izbijanja unutrašnjeg sukoba u ukrajinskom ratom razorenom Donbasu.

Rusija je optužila Zapad da „ohrabruje“ Ukrajinu da započne oružani sukob pomeranjem vojne opreme NATO-a bliže granici.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov takođe je tvrdio da su ukrajinske snage koristile rakete američke proizvodnje, dok se bore protiv separatista na istoku zemlje, tvrdeći da navodna američka pomoć samo povećava šanse za izbijanje potpunog građanskog rata.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …