Turska ostavila Ukrajinu bez novih borbenih dronova Bairaktara!

Nakon što su stanovnici Litvanije krajem maja, sprovodeći crovdfunding kampanju, prikupili 5,5 miliona evra za kupovinu turskog kompleksa bespilotnih letelica Bairaktar ​​TB2 (Bairaktar ​​TB2) i municije za Oružane snage Ukrajine i Baikara.

Makina je isporučila kupovinu kupcu početkom juna, a informacija o pravcu novih sličnih dronova za Ukrajinu nije primljena.

Ovo je primoralo monitoring resurse, koji prate situaciju, uključujući i vazdušni prostor, da pretpostave da je Ankara napustila Kijev, bez novih bespilotnih letelica iz određenih razloga.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Stručnjaci su mesecima posmatrali kako avioni (An-124-100 Ruslan, An-26 i drugi) ukrajinske avio-kompanije Antonov Airlines redovno lete za turski Istanbul, a zatim se sele u poljski Žešov, koji je postao logistički centar NATO-a za vojnu pomoć Ukrajini.

Sada nema takvog „hodočašća“.

Priča se da je Turska zaustavila isporuke bespilotnih letelica Bairaktar ​​TB2 Ukrajini, verovatno zbog nemogućnosti plaćanja za njih – stoji u objavi Telegram-kanala „Militarist” od 15. juna.

Brojni drugi izvori informacija smatraju, da su Turci jednostavno potrošili sve svoje sveže proizvodne kapacitete i raspoložive zalihe, pa im treba vremena da proizvedu novu seriju proizvoda.

Analitičari su podsetili, da su tokom ruske specijalne operacije na ukrajinskoj teritoriji Oružane snage RF, već uništile više od 80 Bajraktara Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajina trenutno nema problema sa novcem, koji sistematski dolazi sa Zapada, a Turci nisu najavili raskid saradnje.

Na to indirektno ukazuje kontinuirana aktivnost Litvanije.

Nova pomoć Vilnjusa ukrajinskoj vojsci biće nabavka najnovijih izviđačkih dronova EOS C-VTOL, proizvedenih u Estoniji.

Litvanci planiraju da isporuče šest takvih bespilotnih letelica, od kojih četiri u bliskoj budućnosti, a još dva u avgustu.

Ovo je najbolja verzija drona za podešavanje artiljerijske vatre (nečujni elektromotor i domet leta 50 km).

Istovremeno, Litvanija je saopštila da je dogovorila kupovinu velike serije Bajraktara za Oružane snage Ukrajine.

Ali kada će biti isporučeni i o kojoj se konkretnoj količini razgovara, ne saopštava se, s obzirom na to da su Litvanci pre toga okupili celu zemlju za jedan udarni bespilotni kompleks.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Još uvek se traga za nestalom devojčicom! – VIDEO

Potraga za nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić iz Banjskog Polja, kod Bora, nastavlja se treći …