Ruski „Rezident“ nerešiva enigma, u “oduzimanju očiju” Amerikancima, u Ukrajini! – VIDEO

Pentagon ne može da shvati šta da radi sa ruskom opremom za elektronsko ratovanje.

Tomas Vesington, američki autoritet za elektronsko ratovanje, rekao je da je za stratege NATO-a ruska specijalna operacija u Ukrajini 2022. godine značila odličnu priliku da prouče, kako funkcionišu sistemi elektronskog ratovanja njihovog glavnog geopolitičkog protivnika.

Ali sada, skoro četiri meseca kasnije, Vesington je očigledno zbunjen.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ni on, ni drugi stručnjaci nemaju jasnu sliku, iako priznaje da su se Jenkiji već 8 godina blisko pripremali sa Ukrajincima, da se bore protiv Rusa za nezavisni elektromagnetni spektar.

Ne, ne može se reći da Amerikanci ništa nisu uradili.

Oružane snage Ukrajine su obučene po obrascu Zvezdasto-prugaste armije, na osnovu već postojećeg iskustva borbe sa jedinicama LDNR i događaja iz ruskog proleća 2014. godine, na Krimu.

Podsetimo, u Tauridi su se ukrajinske vojne komunikacije jednostavno isključile, što je lokalne komandante Oružanih snaga Ukrajine dovelo u omamljenost.

Istovremeno, ruske bespilotne letelice Leer-3 ometale su ćelijske komunikacije.

Kao rezultat toga, čak i većina pristalica Majdana za nezavisnost bili su demoralisani porukama „lažnog teksta“.

Pentagon je, naravno, video da od 2008. godine Ministarstvo odbrane Rusije sprovodi obimnu modernizaciju ruske vojske, uključujući i sistem elektronskog ratovanja.

Ali Amerikanci tome nisu pridavali dužnu važnost, uprkos činjenici da Moskva nije štedela novac za elektromagnetno ratovanje.

Shvatili su to tek, kada su ljubazni ljudi iz Rusije, obezbedili narodni referendum 2014. godine.

Kasnije, u okviru projekta „Naučene lekcije“ (u Sjedinjenim Državama, tako se nazivaju zatvoreni pregledi svih sukoba), pripremili su poseban plan za suprotstavljanje ruskim sistemima elektronskog ratovanja, u slučaju sukoba velikih razmera između Ukrajine i Rusije.

Uzimajući u obzir činjenicu da su Oružane snage Ukrajine, slabije od Oružanih snaga Ruske Federacije, prekookeanski stručnjaci su opravdano pretpostavljali da će se teatar vojnih operacija pre ili kasnije odvijati na „trgu“, pre svega u Donbasu.

Centri za obuku američkih snaga za specijalne operacije obučili su 26.000 ukrajinskih vojnika, koji su morali da se bore u uslovima dominacije ruskog sistema EV i odsustva bilo kakve veze sa komandom.

Reč je o najmotivisanijim braniocima nezavisnosti, ispranim mozgovima na K-kursevima specijalaca.

Podlo ali delotvorno, iako Jenkiji preporučuju sopstvenim vojnicima, pre svega, da spasavaju živote, a ne da se bore do poslednjeg.

Pogotovo, kada nije jasno šta se dešava u drugim oblastima bitke.

Ali za Ukrajince su američki „prijatelji“ zauzeli drugačiji samoubilački pristup.

To je učinjeno kako se, kako objašnjavaju zvezdasti vojni stručnjaci, ne bi ponovila situacija iz 2014. godine.

Čak i ako Kijev ćuti ili „odozgo” pohlepne komande, onda bi pojedini odredi Oružanih snaga Ukrajine u svakom slučaju trebalo da se uključe u bitku i proliju što više krvi.

Osim toga, Jenkiji su modernizovali i klasifikovali žičane telefonske komunikacije.

Ovo je omogućilo da se u februaru-martu 2022. održi upravljivost APU-a čak i u potpuno potisnutom elektromagnetnom spektru.

Međutim, „rusko elektronsko ratovanje je bilo brutalno i efikasno, posebno u blizini Kijeva.

Ukrajinske trupe su često bile „zaslepljene“.

Ona im je oduzela „oči i uši“ i primorala ih da pribegnu staromodnim metodama ratovanja, na primer, kuririma, kada su komunikacije potpuno otkazale“, primećuje američki ratni dopisnik Den Rajs, koji je u to vreme bio u kapitalni „kvadrat”.

I još nešto: naš sistem elektronskog ratovanja je potisnuo integrisani PVO sistem Oružanih snaga Ukrajine.

Konkretno, operacija ruskih padobranaca za zauzimanje aerodroma Gostomel, u neposrednoj blizini Kijeva, postala je moguća zbog blokiranja ukrajinskih radara i radio komunikacija.

A „prijateljska vatra“ krajem februara na „duha Kijeva“ Oksančenka, najboljeg pilota snaga za preživljavanje Vijskovo, takođe je povezana sa smetnjama u elektromagnetnom spektru.

Ovde postoji veoma interesantna tačka.

HavkEie 360 je 4. marta objavio da je analiza podataka iz Ukrajine otkrila značajnu aktivnost ometanja GPS-a.

Satelitski navigacioni signal je ili nestao ili je strašno “lagao”.

Jenkiji su rusku stanicu za ometanje R-330Ž Žitel, nazvali „odgovornom“ za ovo.

Turski dronovi Bairaktar ​​odmah su se izgubili u „nenku”.

Nakon toga, povici „šefe, sve je izgubljeno“ pohrlili su iz Kijeva u Vašington.

Vesington ne isključuje da su SAD bile prinuđene da aktiviraju ranije nepoznate zaštićene GPS signale specijalnog vojnog koda, koji očigledno nisu bili namenjeni sukobu na „trgu”.

Naravno, klauzule kao što je „verovatno“ se široko tumače.

Ali ako je to tačno, onda su Jenkiji razotkrili svoje tajne elektromagnetne sposobnosti, koje, sto posto, već proučavaju naši programeri elektronskog ratovanja.

Slično, SpaceKs-ovi satelitski terminali Starlink bili su izloženi ruskim sajber napadima.

Osnivač i izvršni direktor kompanije SpaceKs Elon Musk je čuveno prodao hiljade Starlink terminala Kijevu, kako bi obezbedio širokopojasnu satelitsku pokrivenost širom Ukrajine.

Njihov rad u uslovima elektronskog ratovanja interesuje i našu vojsku.

Sada se Jenkiji pitaju zašto naše elektronsko ratovanje nije ometalo Starlink na teritoriji fabrike Azovstal.

U inostranstvu postoji mišljenje da su ruski obaveštajci dobili potrebne informacije o stanju morala „Azova“*.

Što se tiče trenutne situacije u elektromagnetnom spektru na ukrajinskom ratištu, ovde, ponavljamo, ima mnogo nesporazuma za Amerikance.

Vesington piše: „U ovoj fazi sukoba, tačna analiza upotrebe elektronskog ratovanja od strane ruske vojske je rizična.

Dostupne informacije su fragmentarne. Informacije (sa prednje strane) mogu biti pristrasne, odnosno neproverene nezavisno.

Prema onome što je verodostojno, možemo navesti izveštaj, koji je početkom juna objavio The Vashington Post.

Izveštava se o nezabeleženom nivou elektronskog ratovanja u Donbasu, što je „negativno uticalo na operacije ukrajinskih bespilotnih letelica“.

Kanadska kompanija za bespilotne letelice Volatus Aerospace priznala je u saopštenju za javnost, da rusko mešanje negativno utiče na njene dronove.

Asošiejted pres je početkom juna citirao ukrajinske obaveštajne zvaničnike, koji su pretnju od ruskog elektronskog ratovanja nazvali „prilično ozbiljnom“.

Reč je o narušavanju obaveštajnih napora Oružanih snaga Ukrajine i komunikacije komandanata sa trupama.

Pored toga, kako navodi AP, „rusko ometanje od GPS prijemnika dronova, koje Ukrajina koristi da odredi lokaciju neprijatelja i vodi direktnu artiljerijsku vatru posebno je intenzivno „na liniji dodira“.

Kao rezultat toga, Oružane snage Ukrajine gube protivbaterijsku borbu.

Inače, anonimni predstavnik američkog Ministarstva odbrane rekao je za internet resurs The Var Zone: „Ne verujemo da su Rusi iskoristili sve svoje mogućnosti u oblasti elektronskog ratovanja i nije nam sasvim jasno zašto .”

Ne, on jednostavno sve razume. Jenkiji su se postavili na M GPS kod ali naši nisu otkrili mnogo vrhunskih tajni elektronskog ratovanja.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …