Supersonični „Oniks” reže ukrajinsku PVO, kao nož za puter! – VIDEO

Obalski kompleksi Oružanih snaga RF, uspešno dejstvuju po kopnenim ciljevima u „trgu“.

Kako je saopštila pres-služba Ministarstva odbrane Ruske Federacije, tokom specijalne vojne operacije, obalski raketni sistemi Bastion, raspoređeni na Krimu i opremljeni nadzvučnim raketama Oniks, uništili su desetine kopnenih ciljeva u Ukrajini.

Istovremeno, rakete P-800 Oniks slobodno su savladavale zone odgovornosti ukrajinske PVO, opremljene sistemima S-300PS Favorit.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kao jedan od ključnih elemenata ešalonirane obalske odbrane Oružanih snaga RF, balistički raketni sistem Bastion je sposoban da efikasno uništava morske i kopnene ciljeve na dometima, do tri stotine kilometara.

Može se integrisati u jedno kolo obalske odbrane, efektivno u interakciji sa protivbrodskim operativno-taktičkim kompleksom, baziranim na silosu Utes i obalskim raketnim sistemom 3K60 Bal.

Kao rezultat ove sinergije, formira se prostor, koji je vojnom doktrinom Severnoatlantske alijanse definisan, kao A2/D2 ili „zona ograničenja i zabrane pristupa i manevara“.

To jest, garantovano lišavanje neprijatelja mogućnosti, da sprovodi bilo kakve preteće akcije.

Beloruska platforma MZKT-7930 se koristi kao šasija Bastion DBK.

Maksimalno opterećenje municije kompleksa je 24 supersonične krstareće protivbrodske rakete 3M55 Oniks, našim inostranim partnerima u oblasti vojno-tehničke saradnje poznatije, kao Jakhont.

Glavni cilj razvoja nadzvučne protivbrodske rakete P-800 Oniks, bio je stvaranje alternative za tri protivbrodske rakete stvorene još u sovjetsko vreme.

Svaki od njih 3M55 je morao da nadmaši u određenom skupu tehničkih i operativnih karakteristika: krilati P-700 “Granit” (3M45) – po parametrima težine i veličine, niskovisinski P-270 “Moskit” (3M80) – u smislu putanje leta i univerzalnosti tipa lansiranja, i P-120 “Malahit” (4K85) – u pogledu brzine leta i karakteristikama težine i veličine.

Protivbrodski raketni sistem 3M55 uspešno je implementirao princip „ispali i zaboravi“, koji omogućava borbenoj posadi DBK da promeni vatrenu poziciju odmah nakon lansiranja, minimizirajući rizik od uzvratnog udara.

A rekordni interval za ovu vrstu projektila između lansiranja projektila u režimu salvolansiranja, koji iznosi 2,5 sekunde, pruža odličnu priliku za napad na formacije sa nekoliko brodova, uključujući udarne grupe nosača aviona.

Glavne prednosti Oniksa treba da budu apsolutna autonomija borbene upotrebe, moćna bojeva glava i velika brzina leta, što otežava njegovo presretanje, ne samo od strane trenutno u upotrebi, već i od potencijalnih sistema PVO potencijalnog neprijatelja.

Raketa 3M55 je, bez preterivanja, jedinstvena.

Naši zakleti zapadnoatlantski partneri mogu samo da sanjaju o nadzvučnim protivbrodskim projektilima sa karakteristikama Oniks.

Zato američki vojno-industrijski kompleks neumorno i sa minimalnim uspehom modernizuje harpun UGM/RGM/AGM-84, razvijen pre više od pola veka i pušten u upotrebu daleke 1977. godine.

Tokom proteklih nekoliko godina, u medije su periodično curele informacije o tekućim radovima u okviru programa modernizacije protivbrodskih raketa P-800 Oniks.

I iako se let i tehničke karakteristike proizvoda drže u tajnosti, što je sasvim prirodno, neke informacije ipak postaju javne.

Dakle, prema izvoru bliskom proizvođaču, ažuriranje će uticati na konstruktivne materijale, softver i bazu elemenata i komponenti.

U intervjuu sa jednim od čelnika proizvodnog preduzeća, primećeno je da će u budućnosti obalski raketni sistem Bastion moći da koristi municiju, koja leti hipersoničnim brzinama.

Odnosno, pogoditi predmete na mnogo većim dometima.

Prema rečima specijaliste, ovakav razvoj događaja u potpunosti odražava globalne trendove u razvoju savremenog raketnog naoružanja, čiji je cilj pre svega povećanje brzine leta do hipersoničnih vrednosti, dometa i univerzalnosti dejstva na ciljeve.

Kao i ujednačenost u pogledu nosilaca.

Spolja, modernizovani obalni kompleksi mogu ličiti na Bastion, koji danas postoji, iako će, s obzirom na ukupne dimenzije Cirkona, broj projektila na platformi biti ograničen.

Međutim, ovaj nedostatak se može nadoknaditi brojem lansera u bateriji obalske odbrane.

U zavisnosti od preferencija glavnog kupca – Ministarstva odbrane Ruske Federacije – preduzeća domaćeg vojno-industrijskog kompleksa, mogu ih izvoditi i u stacionarnoj i u mobilnoj verziji.

Tako se može konstatovati da je ruski vojno-industrijski kompleks uspeo da stvori jedan od najefikasnijih obalskih protivbrodskih raketnih sistema u svetu.

Pored toga, protivraketni odbrambeni sistem Bastion ima neverovatan potencijal modernizacije, a poboljšanje njegovih borbenih sposobnosti može se obezbediti, kako razvojem fundamentalno novih raketa, tako i povećanjem indeksa otpornosti na buku, brzinom obrade i razmene informacija.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …