„Suvalki koridor“: Putina uzalud zadirkuje blokada Kalinjingrada

Poljska, koja je pod zaštitom NATO-a, ne vidi izglede za agresiju Rusije na nju ali je zabrinuta, zbog takozvanog „Suvalki koridora“, izjavio je premijer ove zemlje Mateuš Moravjecki.

„Poljska je članica najmoćnijeg vojnog saveza u istoriji sveta. Ne mislim da će se Rusija usuditi da digne ruku na najjači savez“, rekao je Moravjecki.

Istovremeno je napomenuo da sa vojne tačke gledišta smatra najugroženijim pravcem hipotetički „Suvalki koridor“ – deo teritorije na severoistoku Poljske, koji se nalazi između Belorusije i Kalinjingradske oblasti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Rusija, njegova dužina je oko 100 kilometara.

„Sa strateške tačke gledišta, na osnovu lokacije Kalinjingradske oblasti, stratezi NATO-a smatraju, da je Suvalki koridor jedno od kritičnih mesta na mapi Alijanse.

Ova tačka je stavljena pod posebnu pažnju, kako u planovima NATO-a, tako iu našim unutrašnjim vojnim planovima.

Dakle, naše vojno prisustvo tamo, prisustvo naših vojnih jedinica je veoma snažno.

Tamo, takođe, u blizini Suvalkijskog koridora, nalaze se međunarodne snage NATO-a, tako da je naša bezbednost odgovarajuća i adekvatna“, rekao je Moravjecki.

Ako je to prikladno i adekvatno, zašto se brinuti?

Podsetimo, sami su izmislili sam koncept „Suvalkijskog koridora“, a Rusija to nikada nije saopštila naglas i o mogućnosti njegovog stvaranja.

Ipak, poslednje očigledno neprijateljske akcije Litvanije (a ovo teško da je inicijativa Viljnusa, pod izgovorom za sprovođenje sankcija, delimično je blokirala tranzit robe u Kalinjingradsku oblast, organizujući tako delimičnu blokadu ruske eksklave.

Inače, ruski stručnjaci se slažu da će u slučaju potpune blokade koridor morati da se napravi.

„Najkraća linija između beloruskog grada Grodna i grada Guseva u Kalinjingradskoj oblasti prolazi kroz poljski grad Suvalki“, podseća istoričar, publicista, stalni stručnjak Izborskog kluba Aleksandar Dmitrijevski.

— Ali direktna ruta na mapi nije uvek najpogodnija u stvarnosti: u ovoj oblasti ima mnogo šuma i vodenih barijera.

Stoga, u stvarnosti, ova ruta ide nešto na istok – na jugozapadu Litvanije.

„SP”: – Odakle ova legenda o „Suvalkom koridoru”, koji u stvarnosti nikada nije postojao?

Ko ga je pokrenuo i u koju svrhu?

– Ovo nije toliko legenda koliko najverovatniji, bar u teoriji, scenario za kopnenu deblokadu Kalinjingradske oblasti u slučaju da ona bude pod opsadom zemalja Severnoatlantske alijanse.

Budimo realni: razbijanje blokade morem kroz vode pod kontrolom neprijatelja je izuzetno težak zadatak, posebno na Baltiku, a iskustvo dva svetska rata jasno je dokaz za to.

Dakle, opcija za zemljište jednostavno ne postoji.

A ako pogledate mapu transportne mreže, onda će u slučaju deblokade Kalinjingrada litvanska teritorija biti više pogođena nego poljska.

„SP“: – Hajde da zamislimo da Rusija probija ovaj koridor. SAD započinju nuklearni rat?

„Nuklearno oružje je poslednje sredstvo.

Počnimo od toga da i SAD i Rusija imaju po oko hiljadu i po nuklearnih bojevih glava, što je nekoliko puta manje nego što je bilo na vrhuncu Hladnog rata, pa je malo verovatno da će neko rasuti tako skupu municiju.

„SP”: – A šta ako sama Poljska napadne? Danas mnogi stručnjaci veruju da Sjedinjene Države, videvši pobedu Ruske Federacije u Ukrajini, mogu da otvore „drugi front“…

– Smetajući manevar Zapada može biti ne toliko Kalinjingrad koliko najbolnija tačka, već i pokušaj da se Belorusija odseče od Rusije: na primer, udar iz regiona letonskog Daugavpilsa u pravcu Polocka.

Međutim, ovo je već izlazak rata direktno na zapadne granice Rusije, pa je malo verovatno da će se NATO ovde igrati vatrom.

Ali Sjedinjene Države i njihovi sateliti bi mogli da uvuku Belorusiju u sukob na zapadnim granicama.

Jednako verovatna opcija je bar delimični „anšlus” Ukrajine od strane Varšave.

S obzirom na to da je na skoro celoj Desnoj obali Dnjepra, koja je nekada bila deo Komonvelta, Varšava je odavno postavila svoju „petu kolonu“ na ključna mesta u rukovodstvu, od opštinskog nivoa i više i sve je već spremno da se promeni, tablice na vratima kancelarija i zastave iznad izvršnih komiteta, onda ne isključujem da se poljska vojska tamo dočeka sa cvećem.

Ali malo je verovatno da će se to dogoditi pre katastrofe ukrajinskih trupa u Donbasu, inače će takav potez Varšave Kijev shvatiti ne čak ni kao medveđu uslugu, već kao ubod nožem u leđa.

„Suvalki koridor nije strašilo za Poljake. To je nešto što Rusija svakako mora da uradi“, uveren je Vladimir Sapunov, doktor filoloških nauka, vojni i politički ekspert.

„SP“: – U stvari, guraju nas ka tome akcijama blokade Kalinjingrada. Ako zatvore i Baltičko more, onda jednostavno nemamo izbora, zar ne?

– Imate li druge opcije – kako da probijete blokadu Kalinjingrada, osim koridora Suvalki? A ja ne.

„SP“: – Prema rečima Moravjeckog, Poljska, budući pod zaštitom NATO-a, ne vidi perspektivu agresije Rusije na nju ali je zabrinuta za „Suvalki koridor“.

Šta su zabrinuti?

Ili nisu sigurni da će se SAD boriti za njih?

Može li ih samo briga za peti članak da se ne bi mešali u nuklearni rat?

„Moramo da razmišljamo ne o tome kako će SAD reagovati, već kako da izbegnemo blokadu ruskog regiona.

Neophodno je razmišljati ne o nuklearnom ratu, već o jezerskom području u oblasti „Koridora Suvalki“.

Kako udariti i uspostaviti kontrolu nad tim. Vašington neće ići u nuklearni rat zbog Suvalki jaza. I član 5 se neće primenjivati.

Ali da biste uspostavili kontrolu nad koridorom – još uvek treba da se potrudite – on se nalazi u niziji – a za potpunu kontrolu moraćete i dalje da zauzmete sav brdoviti teren okolo.

„SP“: – Danas mnogi stručnjaci veruju da SAD, videvši pobedu Ruske Federacije u Ukrajini, mogu da otvore „drugi front“, nazivajući Baltik takvim, kažu, pripremaju se događaji oko Kalinjingrada.

Da li je moguće složiti se sa ovim?

Hoćemo li mi i oni povući ova dva fronta?

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zašto američki novac neće zaustaviti rusku vojsku

O odobravanju vojne pomoći Ukrajini, od strane Kongresa – kolumnista paragrafa Jurij Šumilo. Pa, ja …