Amerika će morati da plati 10 milijardi dolara, zbog pomaganja narko kartelima…

“Meksička vlada preduzela je mere kako bi stala na kraj golemoj šteti koju te kompanije uzrokuju na način da olakšavaju nezakonitu prodaju svog oružja narko-kartelima i ostalim kriminalcima u Meksiku”

Meksička vlada tuži neke od najvećih američkih proizvođača oružja.

Optužuju ih, naime, da svojim bezobzirnim poslovanjem, to jest “ilegalnom trgovinom oružja”, pridonose fatalnim okršajima i ubistvima, te traže odštetu od 10 milijardi dolara.

U tužbi podignutoj u sredu u Masačusetsu navodi se da su kompanije, uključujući Smit end Veson (Smith & Wesson) i Beret fajrarms (Barrett Firearms), “svesne” da aktivno pridonose ilegalnoj trgovini oružja, prenosi Jutarnji list pisanje Hine.

Meksiko ima vrlo stroga pravila za regulaciju prodaje oružja koje se legalno može kupiti samo u jednoj prodavnici u vojnoj bazi u glavnom gradu Meksiko Sitiju.

Stoga oružje veliki broj ljudi kupuje u SAD-u.

“Meksička vlada preduzela je mere kako bi stala na kraj golemoj šteti koju te kompanije uzrokuju na način da olakšavaju nezakonitu prodaju svog oružja narko-kartelima i ostalim kriminalcima u Meksiku”, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova (MSP).

Meksiko traži odštetu u iznosu od 10 milijardi američkih dolara, dodaje MSP.

U tužbi se tvrdi da kompanije znaju da se njihovi proizvodi švercuju i da se koriste u nezakonitim aktivnostima protiv civilnog stanovništva i vlasti Meksika.

Pištolj s likom Zapate

Takođe se navodi da kompanije koriste “marketinške strategije za promovisanje sve smrtonosnijeg oružja, bez sigurnosnog mehanizma kako bi im se ušlo u trag”.

Kao primer pogubne marketinške strategije navodi se Kolt (Colt) koji je na svoje pištolje namenjene meksičkom tržištu ugravirao sliku i ime slavnog meksičkog revolucionara Emilijana Zapate.

Prema saopštenju meksičke vlade, kriminalne organizacije kupuju na hiljade pištolja, pušaka, jurišnog oružja i municije u supermarketima, na internetu i sajmovima oružja u SAD-u.

Američka kancelarija za alkohol, duvanske proizvode, vatreno oružje i eksplozive utvrdila je da je 70 posto vatrenog oružja zaplenjenog u Meksiku između 2014. i 2018. američkog porekla.

Samo u 2019, više od 17.000 ubistava u Meksiku je bilo povezano s prokrijumčarenim oružjem.

Jutarnji list

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …