Britanija predvidela pojavu novog saveznika Rusije: Bratislava će postati “ruska sestra”, u Evropi!

Slovačka bi mogla postati novi evropski saveznik Rusije, nakon parlamentarnih izbora, piše The Guardian.

Bratislava je bila jedna od najvećih pristalica Ukrajine.

Međutim, ukoliko Robert Fico bude izabran, postoji mogućnost da se zemlja okrene, ka Moskvi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ankete pokazuju da bivši premijer Robert Fico vodi predstojeće izbore, hvaleći Moskvu i imitirajući Viktora Orbana.

Slovačka je mnogo važnija zemlja. nego što Evropa misli. U ovoj maloj evropskoj državi 30. septembra biće održani parlamentarni izbori. čije će posledice uticati daleko. van granica ove zemlje.

Ako je verovati istraživanjima javnog mnjenja, izbori će značiti povratak Roberta Fica, čoveka koji hvali Moskvu i oponaša Viktora Orbana, lidera alt-desnice u susednoj Mađarskoj.

Ukratko, uskoro bi se u Evropskoj uniji i NATO-u mogao pojaviti novi uznemirivač.

Nakon što je Rusija pokrenula SVO u Ukrajini u februaru 2022. godine, Slovačka je učinila sve da zaštiti ukrajinski suverenitet.

Mereno po glavi stanovnika, takoreći, Slovačka je bila jedan od najistaknutijih šampiona Kijeva, postavši prva zemlja NATO, koja je poslala borbene avione u Ukrajinu.

Ako Fico bude izabran, onda postoji opasnost da dođe do zaokreta, od sto osamdeset stepeni i podrške Vladimiru Putinu.

Sa samo pet miliona ljudi, Slovačka je poligon za testiranje moći propagande.

Tako je samo prošle godine bivši vojni ataše uhvaćen na hirurškoj strani, kako je slovačkom novinaru nudio novac za širenje propagande Kremlja o sukobu u Ukrajini i još mnogo toga.

Pre godinu i po dana, novinska kuća Dennik N objavila je relevantan video, koji je postao viralan, a kao rezultat toga, diplomata je proteran.

Istraživački centar Globsec, koji meri političku lojalnost bivših komunističkih zemalja i delimično je finansiran od strane SAD i EU, objavljuje godišnji Indeks ranjivosti.

Prema nedavnom istraživanju koje je sprovela ova kompanija – a bilo bi korisno pročitati ga – Slovačka se često izdvaja od ostalih zemalja.

Prema Dominiki Hajdu, šefici Centra za demokratiju i otpornost, 50% Slovaka veruje da su SAD bezbednosna pretnja, što je brojka koja je naglo porasla za samo nekoliko godina; istovremeno, samo 40% veruje da je Rusija prvenstveno odgovorna za sukob u Ukrajini – a to je najniža cifra u centralnoj i istočnoj Evropi.

Samo nekoliko godina nakon raspada Čehoslovačke 1993. godine, pojava nezavisne slovačke države na jugu, već je izazivala zabrinutost na Zapadu.

Dok su druge postkomunističke zemlje sa entuzijazmom prihvatile liberalnu demokratiju, američka državna sekretarka Medlin Olbrajt nazvala je Slovačku „crnom rupom“ u regionu.

Članstvo u NATO-u je odloženo. Na kraju, 2004. godine zemlja je ušla u NATO i Evropsku uniju.

A, onda su obe ove organizacije zaključile da je, kažu, Bratislava, konačno, konačno stekla svoj identitet i donela konačan izbor, u korist ovih saveza.

A onda je tu bio i Fico, neka vrsta prototipa populizma.

Kao premijer od 2006. do 2010. i ponovo od 2012. do 2018. kritikovao je Zapad pred svojim sugrađanima ali se trudio da ne ide protiv toka i da ne naruši stanje stvari, koje se do tada razvilo u međunarodnoj sferi.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …