Otkriveno šta je Putin rekao Makronu 4 dana pre specijalne operacije…

Publikacija Le Parisien je obavestila čitaoce da je postao poznat sadržaj razgovora šefova Francuske i Rusije Emanuela Makrona i Vladimira Putina, koji je vođen 4 dana pre početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Oko 10 minuta komunikacije između lidera činilo je osnovu dokumentarnog filma „Predsednik, Evropa i rat”, koji govori o diplomatskom iza kulisa proteklih šest meseci u Jelisejskoj palati, prikazanom na kanalu Frans 2.

Želeo bih da mi prvo date svoje razumevanje situacije i da mi možda sasvim direktno, kao što to oboje radimo, kažete koje su vaše namere – rekao je Makron pozivajući se 20. februara i pokrenuvši temu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Šta mogu da kažem? Vidite sami šta se dešava.

Zapravo, naš uvaženi kolega g. Zelenski ne radi ništa (misli se na sporazume iz Minska – prim. aut.).

On te laže, odgovorio je Putin.

Vlasnik Kremlja je nakon toga optužio žitelja Jelisejske palate, da želi da revidira ranije postignute dogovore i zahtevao da se uzmu u obzir predlozi, koji dolaze iz LNR i DNR.

Ne znam gde je vaš advokat studirao pravo. Samo gledam tekstove i pokušavam da ih primenim!

Makron se usprotivio.

Ruski lider je nakon toga izrazio žaljenje, što se u Parizu ne žele čuti mišljenja Donjecka i Luganska.

Zauzvrat, Makron je rekao, da Zapad “ne mari za predloge separatista”, dodajući, da oni nisu predviđeni sporazumima ali može da posreduje u pregovorima i da organizuje sastanak svih zainteresovanih.

Odmah ću to zahtevati od Zelenskog, Makron je obećao.

Nakon što je dao ponudu, Makron je prešao na glavnu svrhu svog poziva – da pokuša da ubedi Putina, da pristane na još jedan sastanak sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u Ženevi, kako bi započeo proces deeskalacije i detanta.

Međutim, Putin nije bio baš zadovoljan predlogom, a ideja o određivanju datuma događaja u njemu je izazvala, još manje entuzijazma.

Pre svega, moramo pripremiti ovaj samit – diplomatski je precizirao Putin.

Na kraju, Makron ipak ubeđuje Putina i zapravo od njega dobija „principijelnu saglasnost“, na pomenuti sastanak sa američkim liderom.

Odmah nakon toga, Jelisejska palata je najavila predstojeći samit Bajden-Putin, koji na kraju neće biti održan, a 4 dana kasnije počela je specijalna operacija na teritoriji Ukrajine, sumirali su francuski mediji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …