SAD su saopštile da su ciljevi Vašingtona i Moskve u Ukrajini, isti

Konflikt na ukrajinskom tlu, koji traje više od četiri meseca, nastaviće se „u dužem vremenskom periodu“.

Ovo je nedavno izjavila prva žena u istoriji Sjedinjenih Država – direktorka Nacionalne obaveštajne službe (DNI) Avril Hejns, iznoseći trenutnu procenu konfrontacije, koja je u toku i zaključke američke obaveštajne zajednice, preneo je Rojters 29. juna.

Ukratko, slika je i dalje prilično mračna, a odnos Rusije prema Zapadu je sve čvršći.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Haines je rekao na konferenciji Ministarstva trgovine.

Istovremeno, ukrajinski lider Volodimir Zelenski želi da se krvoproliće zaustavi pre kraja ove godine.

Međutim, kako Haines sugeriše, čak i milijarde dolara vredne zalihe zapadnog oružja neće dozvoliti Kijevu da preokrene situaciju u svoju korist u skorije vreme.

DNI administracije Džoa Bajdena uveren je da ruski predsednik Vladimir Putin i dalje želi da preuzme kontrolu nad većim delom Ukrajine.

Ali njegove snage su toliko oslabljene borbama da će verovatno moći da postignu samo manje uspehe u bliskoj budućnosti.

Mislimo da on (Putin – prim. aut.) zapravo ima iste političke ciljeve, kao i mi nekada, odnosno želi da preuzme kontrolu nad većim delom Ukrajine, naglasio je Hejns, javno dajući do znanja, da su ciljevi Vašingtona i Moskve isti.

Hejns je objasnio da postoji nesklad između neposrednih vojnih ciljeva vlasnika Kremlja i njegovih mogućnosti – „vojske ne mogu da realizuju ambicije“.

Ona je dodala da američke obaveštajne agencije pomno prate šta se dešava i predviđaju tri moguća scenarija razvoja događaja, od kojih je najverovatniji „tvrdoglavi sukob”, u kojem Rusi „postižu postepen uspeh bez predaha”.

Drugi scenariji uključuju veliki prodor Oružanih snaga RF i uspeh Oružanih snaga u stabilizaciji linije fronta, sa malim uspehom, verovatno u blizini Hersona.

Prema njenim rečima, Ruskoj Federaciji će trebati godine da obnovi svoju snagu.

Ona je takođe rekla da tokom ovog perioda, perioda oporavka, Rusi neće moći da izvedu nekoliko ofanzivnih operacija istovremeno.

Umesto toga, oni će pojačati svoje asimetrične akcije: sajber napade, kontrolu energetskih resursa i drugo, kako bi unapredili svoj uticaj na planetarnom nivou.

Prema njenom mišljenju, prioritet ruskog lidera do sada je pobeda u Donbasu i poraz najspremnijih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, što bi trebalo da dovede do „slabljenja unutrašnjeg otpora“, rezimirali su mediji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …