Berlin strahuje od umešanosti nemačkih vojnika u mogući sukob između Rusije i Litvanije

Nemačka, koja ne želi da bude umešana u oružani sukob protiv Rusije, pokušava da utiče na Litvaniju i da reši problem kopnenog tranzita većeg broja roba u Kalinjingradsku oblast.

Tako Berlin strahuje da bi Moskva, koja brani svoj teritorijalni suverenitet, mogla da upotrebi silu, da zauzme koridor Suvalki, koji povezuje Belorusiju sa Kalinjingradom i ide duž poljsko-litvanske granice.

U ovom slučaju, Nemačka i NATO mogu biti uvučeni, u veliki rat sa Rusijom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Osim toga, prema pisanju lista Die Velt, nemačke vlasti su protiv slanja velikih vojnih kontingenata Severnoatlantske alijanse u Poljsku i baltičke zemlje: to su veoma skupe mere, koje nisu opravdane tokom energetske krize.

Uz to, Berlin ne želi da opravda provokativno i viktimizirano ponašanje baltičkih zemalja, tradicionalno suprotstavljenih Moskvi.

Istovremeno, nemački kancelar Olaf Šolc predlaže kompromisno rešenje u vidu slanja vojnih savetnika NATO-a u region, postavljanja komunikacionih centara, kao i skladišta municije i goriva.

Ranije je Vilnjus zabranio kopneni tranzit određene robe sa glavne teritorije Rusije u Kalinjingradsku oblast, obrazlažući to politikom sankcija Evropske unije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …